- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Njihov posao je da provociraju skandale: Kako NVO priprema aktiviste za ruske izbore

© Foto : Twitter/Murat Gazdiev/PrintscreenSeminar organizacije Golas na kom se govori o izazivanju incidenata na izborima
Seminar organizacije Golas na kom se govori o izazivanju incidenata na izborima - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Snimak sa seminara nevladine organizacije „Golos“ (označene stranim agentom u Rusiji), koji se pojavio na društvenim mrežama, pokazuje kako predavač te organizacije aktivistima objašnjava kako je njihov „posao da pokažu kako su izbori nelegitimni“.
Na snimku se vidi kako devojka, koja je predavač, pred prisutnima, objašnjava plan rada na predstojećim izborima za Državnu dumu u Rusiji.
Ona navodi da će izbori proći bez incidenata i neće dati povod za kritiku. Iz tog razloga, kako bi stvorili privid nelegitimnosti, aktivisti će morati sami da provociraju skandale i izazivaju da budu udaljeni sa biračkih mesta, te dodaje da će im biti podeljena posebna uputstva.
Pošto se video, koji je objavio novinar RT Murat Gazdiev na Tviteru, proširio društvenim mrežama, korisnici su primetili da se na snimku vidi kako je na prezentaciji koju je pripremila devojka predavač, vidi logo Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja inače sarađuje sa „Golosom“.
Pojedini komentatori na društvenim mrežama podsetili su i na veze „Golosa“ i USAID-a, Agencije SAD za međunarodni razvoj.
Gazdiev, koji je preveo video na engleski i objavio ga na Tviteru, naveo je kako je ODIHR odgovorio kako taj događaj nema nikakve veze sa njima, iako se njihov logo vidi na snimku. Dodao je i da iz „Golosa“ nisu odgovorili na njegova pitanja.
Prema njegovim rečima, iz opozicione političke organizacije „Jabloko“, čiji se aktivisti mogu videti na snimku, saopštili su kako nisu znali o čemu će na seminaru biti reči, jer u suprotnom ne bi došli.
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
RUSIJA
Moskva poručuje Vašingtonu: Ne mešajte se u izbore, naše strpljenje ima granice
Pogled na Puškinski i Krimski most u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Kremlj: Nema sumnje da postoje pokušaji mešanja u izbore u Rusiji
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
RUSIJA
Američki ambasador na razgovoru u ruskom MIP: Razlog - mešanje Amerike u ruske izbore?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala