- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o izveštaju EP: Za žaljenje, politički i pravni nonsens

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Suština izveštaja Evropskog parlamenta o Rusiji može da izazove samo žaljenje, u njemu nema planova za uspostavljanje dijaloga s Moskvom kako bi se tim putem razmatrali nagomilani problemi, a jedini plus je činjenica da dokument nije obavezujući već preporuka, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Na veliku žalost, nema ni reči o neophodnosti obnavljanja dijaloga, rešavanja postojećih problema i nesuglasica putem razgovora na različitim nivoima i putem različitih kanala. O tome se tamo ne govori. Jedino pozitivno je to što dokument ima isključivo karakter preporuke“, rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

Izveštaj je komentarisao i šef Odbora Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki koji kaže da se njime podrivaju perspektive za odmrzavanje odnosa sa novim sazivom Dume.

„Potpuni politički i pravni nonsens: sud nije još ni doneo odluku a krivac je praktično kažnjen“, ocenio je Slucki.

Podsetimo, EP je na plenarnoj sednici u Strazburu usvojio izveštaj litvanskog poslanika Andrjusa Kubiljusa u kojem se vlasti EU pozivaju da revidiraju odnose sa Rusijom, pooštravajući politiku prema toj zemlji.
Za izveštaj su glasala 494 poslanika, dok je protiv njih 103, a 72 poslanika je bilo uzdržano.
Autor izveštaja, nekadašnji premijer Litvanije, navodi da je EU dužna da se „suprotstavi pretnji bezbednosti“, „da se bori protiv mešanja Rusije u unutrašnja pitanja Unije i zemalja ‘istočnog partnerstva’ “, „da vodi selektivni dijalog s Kremljom “ i da „podržava demokratsko društvo“.
U izveštaju se, takođe, navodi da zemlje EU treba da budu spremne da „ne priznaju rezultate izbora za Dumu ukoliko budu konstatovana kršenja demokratske procedure i međunarodnog prava“.
Izbori za Dumu održavaju se od 17-19. septembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala