- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Moćni „lazanski“ za srpsku vojsku: Imaće top i moći će da probije oklop tenka /video/

© Foto : RTS/PrintscreenTursko borbeno oklopno vozilo na koje će ličiti buduće vozilo "lazanski"
Tursko borbeno oklopno vozilo na koje će ličiti buduće vozilo lazanski - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Novo vozilo srpske vojske, koje bi moglo da ponese ime pokojnog vojnog komentatora i ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, biće modifikovana verzija postojećeg „lazara 3“. Glavna razlika između „lazara 3“ i „lazanskog“ biće top.
Ovo vozilo bi trebalo da ima top 30x173 milimetra, sa odgovarajućom municijom koju pravi „Sloboda“ u Čačku, mitraljez i dva lansera za savremene protivoklopne vođene rakete.
„Pored dobre vatrene podrške koje može da ostvari, zaštiti ljudstvo od kalibara 12,7 milimetara s prednje strane i municije kalibara 7,62 milimetra s bočnih strana“, navodi major Vojske Srbije Aleksandar Grujić.
Top je višenamenski. Za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama i slično, on koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna da probije i oklop lakih tenkova.
„Dakle, pruža dobre manevarske sposobnosti, zaštitu ljudstva i dobru vatrenu podršku“, dodaje Grujić.
„Lazanski“ bi fizički trebalo da bude sličan „lazaru 3“, ali pretpostavlja se da će prilikom ispitivanja biti nekih korekcija koje će biti uslovljene ugradnjom naoružanja i novom elektronikom, objavio je RTS.
Nabavka novih „Lazara 3“ za Vojsku Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Novo vozilo u Vojsci Srbije zvaće se po Lazanskom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala