- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milanović: Poziv Đukanoviću poruka Beogradu

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je u Zagrebu sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, a nakon sastanka je izjavio da je poziv Đukanoviću poruka Beogradu.
„Poziv je usledio nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju poslednjih dana. Poseta je ionako trebalo da se dogodi, ali su je ovi događaji ubrzali. Hteli smo da damo podršku otvorenoj Crnoj Gori. Poziv Đukanoviću je i poruka Beogradu“, rekao je Milanović.
On je komentarisao i poziv srpskog predsednika Aleksandra Vučića da svi Srbi na svetu postave zastave na Dan srpskog jedinstva.
„Ja ne pozivam Hrvate da po Srbiji mlataraju hrvatskim zastavama jer to je nezdravo, to se ne radi. Drago mi je da su hrvatski Srbi, to je bilo na Pupovčevu sugestiju, ostali hladne glave“, istakao je hrvatski predsednik.
Milanović i Đukanović su komentarisali i posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu.
„Nije ispravno izvlačiti generalne zaključke iz činjenice da neko nekoga posećuje“, rekao je Milanović, dok je Đukanović bio opširniji.
„Nisam tu da tumačim razloge zbog kojih neka od evropskih država ima ovakav ili onakav odnos prema bilo kojoj zemlji, vi ste spomenuli Merkelovu. Prema onome što je aktuelna politika Srbije prema Crnoj Gori, ta politika kaže da je pravo Srbije da štiti ugrožena prava Srbije u drugim državama, Ja to čitam kao ugrožavanje suvereniteta drugih država. Posebno s obzirom na događanja 90-tih. Nadajmo se da nećemo morati da prolazimo kroz isti scenario“, kazao je crnogorski predsednik na konferenciji za novinare.
Đukanović je na pitanje zašto se Crna Gora dosad nije ozbiljno bavila pitanjima autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve naveo da je to proces koji zahteva vreme i mora se pažljivo voditi.
„Ima sporiju dinamiku nego što su politički procesi. Moraćemo ići kroz drugi scenario, želim samo skrenuti pažnju da to nisu pitanja koja se prelamaju preko kolena i ona obavezno završavaju u krvoproliću“, rekao je on.
Đukanović je naveo da je zadovoljan boravkom u Zagrebu i da Crna Gora doživljava Hrvatsku kao dobrog suseda, koja je podržava.
„Bili smo u razgovorima fokusirani na evroatlantske napore, ponovio bih da je za nas evropska i evroatlantska budućnost jednako stabilnost Balkana. Zbog toga nas pogađa deficit pažnje iz Evrope na zbivanja u Crnoj Gori. Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa. Poruke koje dobijamo iz Moskve je da naše članstvu u NATO nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative evroatlantskoj budućnosti. Od suseda koji najbolje poznaju naš region imaćemo podršku u buđenju pomalo usnule pažnje u Evropi, da nam pomognu da ne sklizne s tog puta.“, zaključio je on, preneo je zagrebački "Jutarnji list".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala