- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mali: Javni dug do kraja godine ostaje ispod 60 odsto

© Tanjug / ZORAN ZESTICSiniša Mali
Siniša Mali - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Prema najnovijim procenama, Srbija će do kraja godine imati na centralnom nivou udeo javnog duga u BDP-u 58,4 odsto.
Naša zemlja će ovaj nivo udela javnog duga u BDP-u imati uprkos svim paketima pomoći koje je država obezbedila građanima i privredi, izjavio je danas srpski ministar finansija Siniša Mali.
Ministar je istakao da je će uprkos svim merama države udeo javnog duga u BDP-u biti ispod 60 odsto, što je, podseća, na nivou Mastrihta.
"Prema projekcijama od juče, nama će na centralnom nivou udeo javnog duga u BDP-u biti 58,4 odsto. To je važna cifra, jer to je rezultat koji je ostvaren uprkos osam milijardi evra pomoći u okviru tri paketa, uprkos pomoći vakcinisanima, nezaposlenima...", rekao je Mali odgovarajući na pitanja medija tokom obilaska kompanije "Esensa".
Istakao je da se održava makroekonomska stabilnost, a da su s druge strane mere bile opravdane jer je stopa privrednog rasta u prvoj polovini ove godine iznosila 7,6 odsto.
Govoreći o deficitu, Mali je podsetio da je u rebalansu budžeta, koji je usvojen u aprilu, planiran deficit od 6,9 odsto.
"Sada mogu da kažem da će on biti daleko manji, jer smo mi u proteklih nekoliko meseci imali mnogo veće poreske prihode nego što smo očekivali, u iznosu od 100 milijardi dinara", rekao je Mali.
Istakao je da će deficit do kraja godine biti ispod pet odsto BDP-a, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala