- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izveštaj EP: Pooštriti politiku prema Rusiji, ne priznati izbore za Dumu ako bude kršenja procedura

© AP Photo / Francisco SecoZasedanje Evropskog parlamenta u Briselu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Evropski parlament usvojio je na plenarnoj sednici u Strazburu izveštaj litvanskog poslanika Andrjusa Kubiljusa u kojem se vlasti EU pozivaju da revidiraju odnose sa Rusijom, pooštravajući politiku prema toj zemlji.
Za izveštaj su glasala 494 poslanika, dok je protiv njih 103, a 72 poslanika je bilo uzdržano.
Autor izveštaja, nekadašnji premijer Litvanije, navodi da je EU dužna da se „suprotstavi pretnji bezbednosti“, „da se bori protiv mešanja Rusije u unutrašnja pitanja Unije i zemalja ‘istočnog partnerstva’ “, „da vodi selektivni dijalog s Kremljom “ i da „podržava demokratsko društvo“.
U izveštaju se predlaže Briselu da proširi sankcije protiv Rusije, da se usredsredi na jačanje evropskog odbrambenog potencijala u cilju „obuzdavanja“ Rusije i da izradi strategiju s ciljem smanjenja zavisnosti EU od ruskih energenata i isporuka metala.
U izveštaju se, takođe, navodi da zemlje EU treba da budu spremne da „ne priznaju rezultate izbora za Dumu ukoliko budu konstatovana kršenja demokratske procedure i međunarodnog prava“.
Izbori za Dumu održavaju se od 17-19. septembra.
Pored toga, u saopštenju EP posle usvajanja izveštaja navodi se da bi Unija zajedno sa Amerikom i drugim partnerima trebalo da se suprotstavi naporima Rusije i Kine u pravcu slabljenja demokratije u svetu i destabilizacije evropskog političkog poretka.
Odluke EP nisu obavezujuće.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2021
RUSIJA
Ruski poslanik: Ponašanje EP u vezi sa izborima za Dumu – mešanje u naše unutrašnje stvari
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala