Iz Rusije stigao dar koji će štititi srpski narod

© Sputnik / Valentina BulatovićDetalj ikone svetog kneza Aleksandra Nevskog, ruske umetnice Ane Iljine
Detalj ikone svetog kneza Aleksandra Nevskog, ruske umetnice Ane Iljine - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Susretom srpskih i ruskih ikonopisaca i zajedničkom umetničkom radionicom ikonopisanja i freskoslikarstva Ruski dom u Beogradu obeležava veliki jubilej – osam vekova od rođenja svetog ruskog kneza Aleksandra Nevskog. Iz Rusije je tim povodom u Srbiju stigao i dragoceni dar – četiri ikone koje će krasiti srpske pravoslavne hramove.
Forum koji je organizovan u saradnji s Rossotrudničestvom okuplja najbolje slikare, ikonopisce, freskopisce i restauratore iz Rusije i zemalja Balkanskog poluostrva.
Pored delegacije slikara i restauratora iz Rusije i Srbije, na skupu učestvuju i gosti iz Rumunije, koji su u prilici da ovde u Beogradu razmene iskustva o projektima obnavljanja i oslikavanja pravoslavnih hramova, kaže u razgovoru za Sputnjik savetnica rukovodioca Rossotrudničestva Narmin Širalijeva.
© Sputnik / Valentina BulatovićUčesnici radionice ikonopisanja u Ruskom domu u Beogradu
Učesnici radionice ikonopisanja u Ruskom domu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Učesnici radionice ikonopisanja u Ruskom domu u Beogradu
Učesnici foruma će predstaviti svoje umetničke radionice i karakteristike svojih nacionalnih škola slikanja, a radovi koji budu nastali tokom majstorske radionice biće predati Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

Aleksandar Nevski kao zaštitnik srpskog naroda

Prema rečima Narmin Širalijeve, ruski umetnici su u Srbiju doneli na dar četiri ikone, osveštane u Sretenjskom manastiru. Najveća među njima je ikona svetog kneza Aleksandra Nevskog, koja će ovog vikenda biti predata novom Hramu Aleksandra Nevskog u Banjaluci.
© Sputnik / Valentina BulatovićIkone koje ruski umetnici daruju Srbiji
Ikone koje ruski umetnici daruju Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Ikone koje ruski umetnici daruju Srbiji
Autorka ove ikone je ruska umetnica Ana Iljina, koja je Aleksandra Nevskog predstavila kao budućeg zaštitnika srpskog naroda u Banjaluci.
Narmin Širalijeva ističe da je Aleksandar Nevski jedna od najvažnijih ličnosti u dugoj i burnoj istoriji Rusije, blagoverni knez kog poštuje Ruska pravoslavna crkva i koji je dao veliki doprinos formiranju ruske državnosti.
„Njegova politika je bila mudra, stabilna, a on je odano i dosledno služio svom narodu. Aleksandar Nevski je uspeo da uspostavi ravnotežu štiteći Rusiju mudrom diplomatskom politikom prema susedima s Istoka i održavajući dijalog sa Zapadom. Istovremeno, uspeo je da odbrani i sačuva identitet pravoslavlja“, naglašava Narmin Širalijeva.
© Sputnik / Valentina BulatovićIkona svetog kneza Aleksandra Nevskog - dar Hramu Aleksandra Nevskog u Banjaluci
Ikona svetog kneza Aleksandra Nevskog - dar Hramu Aleksandra Nevskog u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Ikona svetog kneza Aleksandra Nevskog - dar Hramu Aleksandra Nevskog u Banjaluci
Prema njenim rečima, kulturne veze Rusije i Srbije su veoma raznovrsne i raznobojne - to su i muzika, i pozorište, i film, ali su slikarstvo, restauracija i majstorstvo ikonopisanja posebno važna spona.
Narmin Širalijeva je kao posebno zanimljiv deo programa u Ruskom domu izdvojila oslikavanje velike freske na platnu, u kojem će zajedno učestvovati ruski i srpski umetnici.

Freska svetog ruskog kneza na dar Srbiji

Ruska slikarka Ana Iljina je tokom radionice počela da oslikava novu fresku, koja takođe predstavlja Aleksandra Nevskog. Njegov lik je predstavljen u stilu ruskog ikonopisanja iz 12. veka, kaže umetnica u razgovoru za Sputnjik.
Sveti knez je, kako objašnjava Ana Iljina, predstavljen u paleti zemljanih i zlatastih boja, uz plave i crvene tonove, noseći zastavu na kojoj je ispisano njegovo ime i koja simbolizuje njegovu snagu.
© Sputnik / Valentina BulatovićRuska umetnica Ana Iljina oslikava fresku Aleksandra Nevskog
Ruska umetnica Ana Iljina oslikava fresku Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Ruska umetnica Ana Iljina oslikava fresku Aleksandra Nevskog
Ispod njega je vodeni tok koji simbolizuje reku Nevu, bojno polje na kojem je odneo pobedu, a čitava kompozicija oblikuje veliki krst koji naglašava njegovu blagovernost.
„Srećna sam što će ova slika ostati u Srbiji kao moj dar srpskom narodu“, kaže Ana Iljina.
Umetnica kaže da veoma poštuje srpsku monumentalnu umetnost, te da je još 1997. godine bila u prilici da se prvi put upozna sa srpskim stilom ikonopisanja.
„Bila sam zadivljena, proučavala sam je dugo, a jedno vreme sam i slikala u tom stilu. Ruska škola ikonopisanja odlikuje se zemljanim bojama, dok u srpskoj dominiraju boje složene po kontrastu. Vi slikate u tri dimenzije, dok su kod nas ikone više usredsređene na atmosferu i često možda i nisu precizne u crtežu, ali su uvek vrlo interesantne i neobične. Francuski impresionisti su se oduševljavali ruskim ikonama, odnosno njihovom dušom koja kao da je uhvaćena u letu“, ocenjuje naša sagovornica.
© Sputnik / Valentina BulatovićRuska umetnica Ana Iljina oslikava fresku Aleksandra Nevskog
Ruska umetnica Ana Iljina oslikava fresku Aleksandra Nevskog - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Ruska umetnica Ana Iljina oslikava fresku Aleksandra Nevskog
Skup u ruskom domu će trajati dva dana, a potom će delegacija ruskih umetnika, zajedno sa sveštenikom Sretenjskog manastira iz Moskve, posetiti Banjaluku.
Narmin Širalijeva je istakla da će se projekat koji je začet u Ruskom domu nastaviti kroz dalju saradnju umetnika, sa idejom da u budućnosti zajedno učestvuju u oslikavanju pravoslavnih hramova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala