- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Šta je, bre, purgeri, šta se šunjate...“ /video/

© AFP 2023 / JURE MAKOVECDušan Duda Ivković
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Godine izolacije SR Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog veka okončane su na najbolji način – košarkaška reprezentacija je, predvođena Dušanom Ivkovićem, osvojila Evropsko prvenstvo i donela radost koju nisu mogli da umanje svojim ponašanjem čak ni košarkaši Hrvatske.
Jugoslavija je do Evropskog prvenstva 1995. godine stigla na spektakularan način, godinama unazad je trenirala u tajnosti, na način koji je organizovao Ivković, igrajući revijalne mečeve u Grčkoj, a posebne su bile i kvalifikacije.
Tada je posle produžetaka pobeđena Bugarska, a put ka evropskom tronu je kasnije bio gotovo pa utaban, iako je bilo brojnih prepreka.
Šest pobeda u grupnoj fazi, eliminacija Francuske, potom i Grčke u polufinalu pratio je i trijumf nad Litvanijom, uprkos činjenici da je grčka publika prednost dala baltičkoj selekciji.
Znala je Dudina ekipa kako da igra kada su svi protiv nje, a znala je i da proslavi, jednako kao i stručni štab.
Senku na celi spektakl pokušali su da bace košarkaši Hrvatske, begom sa treće pozicije pobedničkog postolja, o čemu je Ivković govorio u nedavnom intervjuu za „Nedeljnik“.
„Čuli smo u svlačionici Stojka Vrankovića kako kaže: 'Sad je momenat da napustimo postolje.' Bili su u svlačionici pored nas. Ali ne bi to Stojko rekao bez političke direktive. Meni je to bilo smešno. Sama ta Atina 1995. i čuveni balkon, o tome sam mnogo puta govorio, uspostavili smo to u vrlo teškim uslovima. Završava se utakmica, mi smo u hotelu Karavel. Napravljena je tako napeta atmosfera koju je formirao Košarkaški savez Grčke. Dva puta smo ih pobedili. Posle utakmice dolazi mi žena, gotovo prebijena u publici, posle sveg tog proglašenja. Ostanemo mi prisebni i naravno, te noći nema spavanja“, govorio je Duda.
Besana noć je provedena na šanku hotela „Karavel“...
„Ostali smo Kića, Željko, Vesko Barović i još neko društvo, sedimo kod tog šanka u Karavelu, već takoreći sviće. I vidimo hrvatsku ekipu kako gotovo na prstima idu, valjda su imali rani avion. Kažem ja: 'Šta je, bre, purgeri, dođite ovamo na piće, šta se šunjate...' Niko se nije javio“, dodao je Ivković.
Decenijama kasnije, Hrvatska nije uspela da se vrati na postolje, a Jugoslavija, potom i Srbija bila je česta na najvišim mestima.
Gotovo redovan u timu bio je i Ivković, otac moderne srpske košarke, koji je preminuo u četvrtak 16. septembra u 78. godini.
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SPORT
Kako je Duda pobedio sankcije /video/
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SPORT
Kada Duda zatraži tajm-aut... /video/
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SPORT
Šta je to „srpski lobi“? /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala