- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako je Duda pobedio sankcije /video/

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIDušan Duda Ivković
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Dušan Duda Ivković, legendarni srpski košarkaški trener, preminuo je u 78. godini, a pored trofeja i medalja koje je osvojio ostaće upamćen i kao čovek koji je spasao srpsku košarku u vremenima međunarodne izolacije.
Prva polovina '90. godina prošlog veka protekla je u užasnim događajima koji su se nizali kao na traci, a u senci svega ostao je sport.
Potpuna tragedija je bila činjenica da su sportski timovi SR Jugoslavije dobili zabranu takmičenja na međunarodnoj sceni, baš u momentima kada su postojale briljantne generacije u mnogim sportovima.
Tu se izdvaja košarka.
Iako se očekivalo da jugoslovenski tim, na talasu sjajne generacije mladih igrača krene u osvajanje Evrope i sveta, do toga umalo nije došlo zbog sankcija, ali se sa spasonosnim rešenjem pojavio Dušan Ivković.
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SPORT
Kada Duda zatraži tajm-aut... /video/
Posle godina provedenih u Radničkom, Partizanu, Duda je prvi put krenuo put Grčke 1980. godine kada je seo na klupu Arisa, ali se vratio posle dve sezone u svoj Radnički, da bi posle boravka u Šibenki i Vojvodini ponovo krenuo na put – u PAOK pa Panionios.
Baš u tom vremenu, trebalo je pronaći način za stvaranje uslova za reprezentaciju Jugoslavije, ukoliko se pojavi bilo kakva šansa da se ona nađe na nekom velikom takmičenju.
Duda je pronašao način – okupio je zvezde jugoslovenske košarke kod sebe u Grčkoj i organizovao pripreme o čemu je za Sputnjik svedočio njegov tadašnji pomoćnik Milan Minić.
„Gledalo je samo da se odigra nešto, da se odigraju prijateljske utakmice sa onima koji su hteli i mogli da igraju sa nama, nisu svi smeli, ali je nama bilo važno da imamo kontinuitet okupljanja. Duda je tu napravio veliki posao, u takvim uslovima i sa njegovim vezama, drugačije nije moglo“, rekao je Minić.
Kao reprezentacija „svih zvezda“ SR Jugoslavije, ekipa se pripremala i kroz potonje kvalifikacije u Bugarskoj uspela je da stigne do pozicije da se plasira na Evropsko prvenstvo.
„U vreme sankcija mi nismo mogli da okupimo igrače u Beogradu. Mnogi su se plašili da će biti mobilizovani i odvedeni na ratište, a nije se lako moglo ni doputovati u zemlju. Međutim, imali smo veliku podršku i Grka i mojih klubova u kojima sam radio tako da smo uspevali da, uz pomoć grčkog saveza, formiramo Ol-star timove jer nismo mogli da se zovemo Jugoslavija. Ja sam preuzimao ulogu i organizatora i pripreme i sve ostalo“, govorio je Ivković.
Ostalo je istorija, osvojeno je zlato, Predrag Danilović je „zakucao“ Arvidasa Sabonisa, Hrvati su pobegli sa pobedničkog postolja, usledio je čuveni balkon...
Dušan Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SPORT
Preminuo Duda Ivković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala