- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

DF: Niko ne želi da se „mijenja“ URA

© Tanjug / MARIJA PETROVICSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je za Sputnjik da niko ne želi da se „mijenja“ URA, već da se radi na tome da bude još neko „pojačanje“ koalicije koja je na vlasti u Crnoj Gori, što će biti samo plus za tu budući sastav crnogorske vlade.
Predstavnici parlamentarnih partija Albanaca i Bošnjaka ponovo su dobili ponudu da budu dio izvršne vlasti, o čemu je sa liderima Bošnjačke stranke i dvije albanske liste razgovarano prethodnih dana.
Predstavnici Vlade ponudili su BS, Albanskoj koaliciji i Albanskoj alternativi da budu dio procesa rekonstrukcije Vlade.
Lider BS Ervin Ibrahimović se predhodnih dana sastao sa “izaslanicima” Krivokapića.
Iz GP URA kažu da imaju nezvanična saznanja o razgovorima sa poslanicima manjinskih partija i da vjeruju da Vlada možda traži podršku u slučaju da oni izazovu krizu vlasti.
Demokrate, koji podržavaju Vladu, ponavljaju da bi “učešće predstavnika manjina u Vladi bila izrazito dobra i pozitivna stvar”.
Postojeću 42. Vladu Crne Gore potrebno je rekonstruisati na način da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri, navodi se u zajedničkom saopštenju Demokrata i Demokratskog fronta.
Na poslednjem sastanku predsjednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrješenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome, piše u saopštenju ove dvije partije.
Uvažavajući taj zahtjev, ističu, u prethodnim danima su obavljene konsultacije između predstavnika Demokratskog fronta i Demokrata.
“Potrebno je rekonstruisati postojeću 42. Vladu Crne Gore na način da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri”, ističu Demokrate i DF.
Kako navode, podjela resora bila bi dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike.
“Tužilački savjet će se izabrati na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada. Na prethodno navedeni način bi biće riješena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.
Lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
URA poručila Demokratama i DF: Ni za jotu ne odstupamo, zakažite sednicu ako imate većinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala