- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Deset najbizarnijih smrti: Kako su umirali rimski imperatori

© AFP 2023 / Alberto PizzoliAntički rimski spomenik u modernom delu Evrope
Antički rimski spomenik u modernom delu Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Između 27. p.n.e. i 476. n.e. vladalo je 77 rimskih imperatora. Za većinu njih, njihove vladavine nisu trajale dugo. Čak 33 od njih su bili ubijeni, neki poginuli u bitkama dok je nekoliko njih izvršilo samoubistvo.
Pogledajte listu deset najčudnijih načina umiranja rimskih imperatora, koju je napravio list „Histori of d vorld“, a prenosi „Nacionalna geografija“.
1.
Valerijan: Vladao od 253. do 259. Poražen je u bici i zarobljen od strane persijskog kralja Šapura Prvog. Prema jednom izvoru, persijski kralj ga je ponižavao i na kraju dao da se pogubi tako što je caru niz grlo sipano rastopljeno zlato.
2.
Jovijan: Vladao osam meseci, između 363. i 364. Postoje dve verzije njegove smrti- po prvoj verziji Jovijan se ugušio u svojoj sobi posle isparenja od karbon-monoksida iz uglja, a po drugoj je umro od posledica trovanja pošto je pojeo otrovne pečurke.
3.
Tiberije: Vladao je od 14. do 37. godine i izgleda da je umro od posledice bolesti u svojoj 77. godini. Njegov pranećak, Kaligula, bio je uveren da je postao car posle njegove smrti. Međutim, u jednom trenutku car Tiberije se povratio iz nesvesti i čak zatražio da jede. To je izazvalo šok kod svih, ali sluga je odmah reagovao – uzeo je krevetninu sa careve posmrtne postelje i zadavio ga.
4.
Karakala: Car od 198. do 217. poznat je po tome što je ubio brata i savladara Getu pošto je posle njegovog venčanja naredio da se izvrši masakr nad mladencima i gostima i takođe ostao poznat po okrutnoj vladavini. Odlazeći na put, morao je da se zaustavi da obavi malu nuždu pored puta. Taj trenutak je iskoristio Julijus Matijalis, njegov oficir i lični telohranitelj koji je ostao uznemiren posle Karakalinog naređenja da se ubije (carev) brat nekoliko dana ranije. Iskoristio je priliku za osvetu i ubio cara.
5.
Kar: Car od 282. do 283. Bio je smešten sa svojom vojskom u blizini persijske granice kada ih je zatekla žestoka oluja. Grom je udario u carev šator i dok se careva straža pojavila on je već bio mrtav.
6.
Komod: Car od 177. do 192. On je preimenovao grad Rim u Kolonija Lucija Anija Komodijana i takođe je promenio nazive meseci u godini. Trideset i prvog decembra 192. neki zaverenici su pokušali da ga ubiju otrovavši njegovu hranu, ali ju je Komod ispovraćao. Onda su poslali careve partnere u rvanju u njegovo privatno kupatilo gde su ga zadavili.
7.
Valentinijan Prvi: Car od 364. do 375. Razgovarao je sa izaslanikom germanskog plemena o mogućnosti da iako je potpisan mir mogu napasti Rimljane u svakom momentu. Ta mogućnost je razbesnela Valentijana Prvog toliko da je došlo do pucanja krvnog suda u njegovoj glavi što je izazvalo smrt.
8.
Neron: Car od 54. do 68. Neron je poznat po svojoj tiraniji i ekstravaganciji. Kada je oboren sa vlasti, Senat je poslao ljude da ga uhapse, Neron je pokušao sebi da oduzme život ali nije mogao. Zamolio je svog ličnog sekretara Epafroditosa da ga ubode. Careve poslednje reči su bile: „Kakav umetnik umire sa mnom!"
9.
Karin: Car od 282. do 285. Smatra se jednim od najgorih vladara u rimskoj istoriji. Postoji nekoliko verzija njegove smrti. Prema jednoj verziji ubijen je od strane svog oficira pošto je car napastvovao njegovu suprugu.
10.
Vespazijan: Car od 69. do 79. Umirući od posledice bolesti, rekao je slugama da ga usprave rekavši: „Car treba da umre na nogama“. Njegove poslednje reči su bile: „Mislim da postajem bog“.
Rimska legija - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2021
Slučaj nezabeležen u istoriji carstva: Beogradski vojnik koji je greškom postao rimski imperator
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala