- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad nastavlja informacione napade uoči izbora u Rusiji

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Zapad će nastaviti informacione napade na Rusiju uoči izbora, Moskva je spremna za to, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Pri tome mi dobro znamo da su se napadi sada pojačali, pojačali su se višestruko u informaciono-političkoj sferi i biće nastavljeni, ali mi smo spremni za to“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.
Prema njenim rečima, aktuelna američka kampanja za mešanje u suverene poslove Rusije u vreme izbora za Državnu dumu odlikuje se čvrstom tehnološkom bazom.
„Ovaj put ova mešanje se zasniva na veoma čvrstoj tehnološkoj osnovi i o tome smo govorili američkom ambasadoru koji je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova.
Zaharova je objasnila da ovu bazu čine „isti oni internet giganti, IT monopoli Sjedinjenih Američkih Država koji su odvojeni od države“, ali u isto vreme „na međunarodnoj sceni sprovode politiku koja odgovara Vašingtonu“.
„(Ta politika) jasno ukazuje da se za mešanje u poslove drugih država upotrebljavaju nove tehnologije“, konstatovala je ona.
Portparolka je dodala da će se otkriti da su predstavnici američkih IT kompanija umešani u mešanje u izbore za Državnu dumu ako ne budu učestvovali na sastanku privremene komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u suverene poslove Rusije.
„Hoće li predstavnici američkih kompanija doći na ovaj sastanak ili ne? Ako ne dođu, onda smatrajte da su automatski potpisali svoje učešće u tim procesima. A ako dođu, poslušaćemo njihova objašnjenja, jer se nakupilo mnogo pitanja“, istakla je ona.
Američki ambasador Džon Salivan prošle nedelje je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zbog mešanja u unutrašnje poslove zemlje, konkretno u izbore.
U Ministarstvu su kasnije saopštili da je Salivenu rečeno da je kategorički nedopustivo mešanje u ruske izbore. Američki Stejt department sa svoje strane insistira da je američki ambasador razgovarao o pitanjima stabilizacije rusko-američkih odnosa.
Izbori za Dumu biće ove godine održani od 17. do 19. septembra. Poslanici Državne dume biraju se na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista, još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
RUSIJA
Lavrov: Amerika da odgovori zašto se meša u naša unutrašnja pitanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala