Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nikada se više nikome nećemo izvinjavati za srpsku trobojku

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Nikada se više nećemo nikome izvinjavati za srpsku trobojku. Nosićemo je ponosno od Australije do Južne Amerike, da nosimo srpsko ime i prezime, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na centralnoj manifestaciji u Beogradu posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se radi o prazniku identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo.
Vučić je, na početku svog govora, ukazao da je kralj Petar Prvi Karađorđević uručio juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te podvukao da nijedna od njih, nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.
„Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o zastavi prošli su sve bitke Balkanskog rata, i Prvog svetskog rata da bi na današnji dan jurišajući pod tim barjacima krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima, našim precima junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde, albanske spomenice“, naglasio je on.
Tog 15. septembra jedini plan je bila sloboda, rekao je Vučić i dodao da je taj dan bio još jedan u nizu takvih plebiscita, kada smo bez obzira na krvavu cenu birali slobodu.
Vučić je kazao da im je srpska trobojka crveno, plavo, bela bila važnija, veća i preča od života jer je opominjala da sloboda Srbije nema cenu ni alternativu. Zato su, dodaje, barjaktari ginuli, ali su zastave preživele.
„Njih nije bilo, ali zastava uvek jeste. Zbog njih i svih drugih koji su pod tom zastavom dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, poručio je on.
Vučić je istakao da je to praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura tradicija i vera, ali i vrednosti celog društva, koji čine jednu državu civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti ali i da zna zašto i šta joj je činiti.
Predsednik Srbije rekao je da „slavimo zastavu jedinstva i slobode“
„Ne želimo da ugrozimo bilo koga, već da imamo pravo na ime, jezik, veru, tradiciju, postojanje, dostojanstvo, pravo da sami odlučimo kada ćemo i šta da zaboravimo, a zastavu našeg stradanja nikada nećemo zaboraviti. Samo naša zastava smeta svima i očekuju da se pravdamo i izvinjavamo, nosićemo je svuda po svetu, Za nas ne postoji ništa važnije ni preče od jedinstva našeg naroda, a ne treba nam ništa tuđe“, rekao je Vučić.
Dodao je da „naša trobojka nije poziv na jednoumlje, već na čuvanje svih naših razlika pod simbolom slobode i identiteta, nije ovo srpski svet za koji nas optužuju, već svet u kome možemo da izgovorimo ime i prezime naroda kome pripadamo“.
On je poručio da je ovaj datum zasnovan na zajedničkoj patnji.
„Uz čuveni poklič vojvode Mišića: „Braćo, ne stajte do Srbije!“. Imamo pravo na dostojanstvo, na sećanje, pravo da sami odlučimo kada ćemo i šta da zaboravimo, i sebi i drugima“, podvukao je Vučić.
Još jednom je ponovio značaj slobode.
„Robovi su uvek isti, jer su porobljeni, a slobodni ljudi su različiti, upravo zato što su slobodni. Naši neprijatelji kažu da smo izmislili našu istoriju, jer smo se dodvoravali drugima. Tolike žrtve smo podneli da ugledamo svetlo slobode. Zaboravljajući na svoju slavnu istoriju i naše vođe, vladike, kneževe, junake i narod. I večeras očekuju da im se izvinjavamo.Nećemo više“, istakao je Vučić.
Vučić je odgovorio, kako je rekao, svima onima koji nas danima napadaju iz regiona, a i nekima u našoj zemlji.
„Kažu, izmislili ste praznik. Izmislili smo proboj Solunskog fronta, ako ćemo tako, izmislili smo i Stefana Nemanju. Nismo, izmislio je Stefan Nemanja nas. Očekuju od nas da im se pravdamo i da im se večeras izvinjavamo i da kažemo: izvinite, molim vas, što imamo našu zastavu. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo, nosićemo je s ponosom, nosićemo je svuda po svetu“, poručio je predsednik.
Ne treba nam ništa tuđe, samo hoćemo da budemo svoji na svome, ne trebaju nam druge granice, podvukao je.
„Ne treba nam baš ništa, samo da smemo da kažemo da nosimo srpsko ime i da nosimo srpsko prezime“, rekao je predsednik.
Istakao je da „Srbija ima novi plan za budućnost, onu na koju ćemo se ponositi svojom zastavom znajući da je ona zastava slobode i zastava mira, ali i zastava budućnosti".
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
„Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj“: Poruka patrijarha Porfirija na Dan srpskog jedinstva
Zejtinlik - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Proboj koji je promenio svet: Nema boljeg dana da Srbi slave jedinstvo i slobodu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala