- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Velika novina iz srpske laboratorije: Naučnici razvijaju još brži test na koronu — menja i PCR

© Sputnik / Lola ĐorđevićAntigenski test
Antigenski test  - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Tim naučnika sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju korone. Ako sve bude kako smo zamislili, imaćemo srpski test koji u potpunosti može da zameni PCR, jer će detektovati proteine virusa, čak i kada se nalazi u jako niskoj koncentraciji, kaže za Sputnjik dr Tanja Ćirković Veličković.
Ova naučnica objašnjava da je prvi cilj njenog tima da pokrene proizvodnju komponenti koje su potrebne za antigenski test, kako bi napravili osnovni tip antigenskog testa koji može da se nađe u svim našim osnovnim dijagnostičkim laboratorijama.

Srpski test — menja i PCR

Drugi je da se taj test unapredi, pošto nijedan postojeći nije dovoljno osetljiv za potrebe dijagnostike, antigenski test uvek mora da se kompletira PCR-om, koji je daleko osetljiviji.
„Kada krenete negde avionom, 90 odsto kompanija traži upravo PCR test, zato što žele da budu sigurni da ste negativni. Vrlo često antigenski test, pošto nije dovoljno osetljiv, dâ negativan rezultat, a virusa možda ima. To je opasno, reč je o ključevima koji se ne detektuju i tako se infekcija širi“, objašnjava Ćirković Veličkovićeva.
Ona dodaje da naučnici Hemijskog fakulteta imaju ideje kako da podignu osetljivost antigenskih testova i nadaju se da su zasnovane. Ima nekoliko predloga, a rad koji sledi pokazaće koje je tehničko rešenje za podizanje osetljivosti testa najbolje. Ona ne isključuje mogućnost da će originalni antigenski test srpskih naučnika biti podjednako, a možda čak i osetljiviji od PCR testa.
„Koliko će tačno biti osetljiv i kako će moći da se primenjuje, još ne možemo da znamo, jer ga tek razvijamo. Tek rezultati eksperimenata mogu da pokažu koliko smo uspeli u tome što želimo da postignemo. Ali ono što ćemo sigurno postići, naš prvi antigenski test će biti završen do kraja godine i moći ćemo da kažemo da imamo sve komponente za osnovni antigenski test proizveden u Srbiji“, kaže naša eminentna naučnica, koja je i dopisni član Srpske akademije nauka.
© Dejan Živadinović/Fond za naukuZa potrebe projekta, kupljena je oprema kakva ne postoji u zemlji i regionu. U pitanju je maseni spektrometar visoke rezolucije, instrument koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.
Za potrebe projekta, kupljena je oprema kakva ne postoji u zemlji i regionu. U pitanju je maseni spektrometar visoke rezolucije, instrument koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Za potrebe projekta, kupljena je oprema kakva ne postoji u zemlji i regionu. U pitanju je maseni spektrometar visoke rezolucije, instrument koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

Veliki tim radi na izumu

Ovaj projekat finansira Fond za nauku Republike Srbije, a tim koji na njemu radi je velik, jer je reč o priličnom zamahu. Na jednoj od varijanti testa sarađuju sa Poljoprivrednim fakultetom, a bilo je potrebno naći i spoljnjeg partnera koji će im pomoći da razviju neke od komponenti koje su potrebne za ovaj poduhvat.
„Za antigenski test potrebna su specifična životinjska antitela, ona su veoma skupa. Ukoliko bismo napravili naša domaća antitela koja mogu da se koriste u takvom testu, imali bismo ovde, u našim uslovima dovoljne količine materijala za eventualni razvoj testa, a možda i kasniju komercijalizaciju. Naš spoljni partner na ovom projektu je Inep — Institut za primenu nuklearne tehnologije, sa njima ćemo raditi na razvoju tih specifičnih antitela“, kaže naša sagovornica i dodaje da će biti korišćena antitela miševa i zečeva, a možda i obe vrste.
Tanja Ćirković Veličković za Sputnjik kaže da je dužnost naučnika da kada su ovakve krize u pitanju, odvoji deo svog kreativnog vremena i pronađe tehnička rešenja koja njegovoj zemlji mogu da pomognu. Međutim, dodaje da testovi na koronu nisu preterano naučno interesantni mladim ljudima, zato uglavnom nema publikacija koje prate samu proizvodnju. Njena je želja da se ovaj projekat zaokruži zbog mladih naučnika, ali i svih građana Srbije.
„Nadamo se da ćemo uspeti da obezbedimo rešenja koja naša privreda može da prihvati, da naša zemlja može da računa na materijal koji je dostupan, koji može da se nabavlja ovde, da ne moramo da čekamo na uvoz, transport koji može da traje. U početku krize bila je velika nestašica, nismo mogli da kupimo ništa od tog materijala, bila je velika potražnja. Druga stvar je da li će društvo, naša industrija uopšte uspeti da prihvati ta rešenja i da ih komercijalizuje.“
© Sputnjiku ustupila Tanja Ćirković Veličković"Nadam se da ćemo do kraja godine imati prvi srpski antigenski test", kaže Tanja Ćirković Veličković.
Nadam se da ćemo do kraja godine imati prvi srpski antigenski test, kaže Tanja Ćirković Veličković. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
"Nadam se da ćemo do kraja godine imati prvi srpski antigenski test", kaže Tanja Ćirković Veličković.

Iskustvo za buduće viruse

Ova naučnica dodaje da je sledeća ambicija da se znanje generiše, da se stvore važne veze između institucija i ljudi koje u budućnosti mogu brže da odgovore na sličnu krizu. „Ako se pojavi neki novi, koroni sličan virus, onda ćemo moći brzo, u našim domaćim uslovima da aktiviramo domaće snage i veze koje smo sada izgradili, da brže izađemo sa nekim rešenjima. Radimo na tome, naš projekat će trajati dve godine, a već do kraja ove nadam se da ćemo u rukama imati osnovni domaći antigenski test na kovid 19.“
Dr Tanja Ćirković Veličković bila je i deo tima koji je sa institutom Inep razvio test kojim se potvrđuje prisustvo antitela kao odgovor organizma na infekciju virusom korona. Kit sa proteinima virusa korona koji su proizvedeni u domaćoj laboratoriji, u junu je registrovan u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.
„Pokazali smo da možemo, da umemo i znamo da napravimo materijal koji zamenjuje uvozni, verujem da smo i sada na dobrom putu“, kaže ona na kraju razgovora za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala