- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina spremna za produženje gasnog ugovora sa „Gaspromom“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada kompanije "Naftogas Ukrajina" u Kijevu
Zgrada kompanije Naftogas Ukrajina u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Ukrajinske vlasti spremne su da produže ugovor sa ruskom kompanijom „Gasprom“ o tranzitu sirovina, izjaivio je direktor „Naftogasa“ Jurij Vitrenko nakon pregovora sa nemačkom stranom.
„Količine koje sada prolaze kroz Ukrajinu trebalo bi da se dugoročno prenesu u ugovore sa evropskim kompanijama. Na taj način bi trebalo da dobijemo garancije da će tranzit kroz Ukrajinu biti očuvan“, rekao je on.
Vitrenko je naglasio da je Kijev spreman da pregovara sa „Gaspromom“, sa čim su upoznati nemački partneri. Međutim, kako je primetio, produženje ugovora samo po sebi ne pruža dovoljno garancija za očuvanje tranzita gasa kroz Ukrajinu.
„Za to su, pre svega, potrebni ugovori sa evropskim kompanijama“, precizirao je direktor „Naftogasa“.
Moskva i Kijev su krajem 2019. godine potpisale paket sporazuma o nastavku pumpanja sirovina kroz Ukrajinu, uključujući i petogodišnji tranzitni ugovor. Prema njemu, „Gasprom“ garantuje pumpanje 65 milijardi kubnih metara gasa u prvoj godini i po 40 milijardi u naredne četiri. Ovi dogovori obezbedili su da se tranzit nastavi i nakon isteka prethodnog ugovora.
Direktor kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler ranije je izjavio da je Moskva spremna za nastavak saradnje sa Ukrajino polazeći od ekonomske izvodljivosti i tehničkog stanja ukrajinskog transportnog gasnog sistema.
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2021
RUSIJA
Ukrajinski general: Odbijajući dogovor sa Moskvom, Kijev nas tera da se grejemo na drva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala