- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Tragikomični zaplet: Sarajevo bi diplomatski rat protiv Beograda, a sve dublje upada u ćorsokak

© AP Photo / Darko VojinovicPremijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik BIH Bakir Izetbegović
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik BIH Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Hapšenje državljanina Bosne i Hercegovine u Srbiji pokrenulo je lavinu besa u Sarajevu. Cilj kanonade sačinjene od protestnih nota, zabrana i preporuka koje ovih dana pljušte iz BiH, teško se razaznaje, a još manje je jasno kako će bošnjačka strana izaći iz diplomatskog ćorsokaka u koji se sama uvukla, smatraju sagovornici Sputnjika.
Nakon hapšenja Edina Vranja u Srbiji, osumnjičenog za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u vreme minulog rata, ambasadorka BiH u Beogradu pozvana je na konsultacije u Sarajevo, dva člana Predsedništva otkazala su učešće na skupu Nesvrstanih u Beogradu, a ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević odbio je kafenisanje kod Komšića.
Na kraju ovog dugometražnog zamešateljstva našao se i poziv koji je ministarka spoljnih poslova BiH uputila građanima svoje zemlje da ne putuju u Srbiju. Reklo bi se da je na pomolu diplomatski rat, ali kako primećuje analitičar Dragomir Anđelković, ovaj tragikomični zaplet bi pre trebalo nazvati diplomatskim skandalom.

Ovo je diplomatska histerija, a ne rat

„Ovo je histerija, a ne rat. Za rat su potrebne dve države. Prvo, BiH je državna zajednica koju Bošnjaci uzurpiraju, ali nemaju kapacitete i snage da to do kraja završe. Drugo, Beograd ne odgovara na ovakve provokacije.

Prenaglašene reakcije Sarajeva koje su usledile nakon hapšenja Edina Vranja, mogu se objasniti, kaže Anđelković, činjenicom da muslimanski faktor u Bosni i Hercegovini koji često zloupotrebljava tu zemlju i ponaša se kao da je samo njegova, a ne i država drugih naroda, ovakvom grajom pokušava da odbrani laž iz devedesetih da su samo oni bili žrtve, a svi drugi zločinci. Međutim, procesuiranjem počinioca ratnih zločina, što bosansko-hercegovačko pravosuđe izbegava da učini, otvara se i mogućnost da istina o ratu devedesetih ispliva na površinu.

Naštetiće samo sebi

Pozadina radikalizacije odnosa sa Srbijom koja je usledila nakon hapšenja Edina Vranja, saglasan je Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jeste pokušaj stvaranja slike kako su jedino oni branili, dok su svi drugi napadali Bosnu i Hercegovinu.
„Oni žele da nas koji smo rođeni u ovoj zemlji, čiji su dedovi, pradedovi i čukundedovi rođeni ovde, proglase agresorima. To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo.“
Mere koje je Sarajevo preduzelo u znak podrške uhapšenom Edinu Vranju, po mišljenju Kovačevića, nemaju težine i neće naneti nikome bilo kakvu štetu osim njima samima. Uostalom, kaže, ignorisanjem činjenice da je Predsedništvo po Ustavu BiH jedino zaduženo za kreiranje spoljne politike, kao i Savet ministara, oni su pokazali ne samo nepoverenje u sopstvene institucije, već i u Bosnu i Hercegovinu.

„Ministar inostranih poslova ne sme da povuče potez bez saglasnosti i na svoju ruku. Upravo je to uradila predstavnica najradikalnije struje unutar bošnjačke političke strukture Bisera Turković, pozivajući građane da ne putuju u Srbiju, posebno one koji su, kako kaže, branili BiH. To je apsolutno nedopustivo. Da li bi ministar inostranih poslova u Srbiji gospodin Selaković mogao da povuče radikalan potez prema bilo kojoj zemlji, a da se ne konsultuje sa predsednikom ili potpredsednicom Vlade? Naravno da ne bi“, kaže Kovačević.

Rušenje lažne slike o žrtvama i dželatima

Ništa manje skandalozan je i poziv na razgovor koji su dva bosanska člana Predsedništva bez saglasnosti trećeg, Milorada Dodika, uputili ambasadoru Srbije u BiH.
„Oni nisu imali saglasnost trećeg člana Predsedništva, nego su njih dvojica to uradili na svoju ruku. Pozvati nekog na kafu nije sporno, ali to nije onda zvanični čin. Oni isto tako mogu da urade, što je limit njihovih nadležnosti bez predstavnika Srba i bez predstavnika Republike Srpske, u ovom slučaju Milorada Dodika, jeste da možda pogledaju i u šoljicu, ali ono što bi videli, nikako im se ne bi svidelo, a to je sve veće jedinstvo između Republike Srpske i Srbije, slikovit je Kovačević.“
Na pitanje koliko se ovako radikalni potezi mogu objasniti strahom Sarajeva od budućih hapšenja, Anđelković kaže da ovde nije po sredi strah od daljih procesuiranja. I mali broj hapšenja na teritoriji Srbije i Republike Srpske, smatra, mogu osvetliti istinu o ratu, što za bosansko-hercegovačku stranu postaje psihološki i propagandni teret.
Srbija, po mišljenju Anđelkovića, treba na argumentovan način da doprinosi rušenju lažne slike o njima kao žrtvama i drugima kao dželatima. Upravo takav stav Srbije i izaziva histerične reakcije koje na jedan tragikomičan način izlaze iz svih diplomatskih i pravnih okvira.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala