Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija i Srpska obeležile Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave /video, foto/

© Sputnik / Stefan ĐurićProslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik — Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u Beogradu se održavaju brojne manifestacije. Datum, 15. septembar, izabran je jer je na taj dan 1918. godine probijen Solunski front.
Počasna artiljerijska paljba sa Kalemegdana označila je početak svečanosti, a centralna manifestacija biće održana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.
Od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuo je defile „ustanika“, koji simboliše ustanike a koji su prethodili Vojvodi Vuku. Oni su tradicionalno odeveni u narodnu nošnju kao što su i ustanici kretali iz svojih kuća u borbe.
Na Trgu republike, kod Spomenika knezu Mihailu, svečanom defileu se pridružila kolona u kojoj su vitezovi Svebora, pripadnici kulturno-umetničkih društava i statisti odeveni u vojničke uniforme. Na čelu su bili pripadnici Konjičke brigade MUP-a Srbije.
Ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa, kretao se defile folklora.
Od Spomenika Karađorđu ispred Hrama Svetog Save bio je defile pukovskih zastava, a u pitanju su replike 51 zastave koje su se nosile u Prvom svetskom ratu. Kolonu koračnicama pratio je orkestar Garde Vojske Srbije.
Svi učesnici su zatim krenuli sa Trgu Slavija, gde ih je oko fontane dočekalo stotinu trubača iz cele Srbije uz zvuke pesme „Tamo daleko“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje Dana srpskog jedinstva u Beogradu
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva u Beogradu
Nakon spajanja na Slaviji uputili su se do spomenika Stefanu Nemanji, a ispred Vlade Srbije komandir Konjičke jedinice „predao je raport vojvodi Živojinu Mišiću“.
Na centralnoj ceremoniji će se, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obratiti patrijarh srpski Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Kako je planirano, program će biti okončan izvođenjem pesme „Ovo je Srbija“ i vatrometom iznad Beograda.
Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ulice su okićene zastavama. U Beogradu na istaknutim građevinama osvetljenje će biti u bojama zastave — Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija.
Narodne skupštine Srbije i Republike Srpske usvojile su na Dan srpskog jedinstva zakone o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a u cilju utemeljenja ovog praznika Srbi iz svih krajeva sveta su pozvani da na kuću ili zgradu istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.
Zejtinlik - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Proboj koji je promenio svet: Nema boljeg dana da Srbi slave jedinstvo i slobodu
Na balkonima i prozorima vijore se srpske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Beograd danas u tri boje /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala