Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skupštine Srbije i Republike Srpske usvojile zakone o zaštiti ćirilice

Pratite nas
Narodne skupštine Srbije i Republike Srpske usvojile su zakone o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.
Ovim zakonom uređuju se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Srbiji i Republici Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Na sednici Skupštine Srbije poslanici su glasali za predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, što je bila jedina tačka dnevnog reda 13. vanrednog zasedanja Skupštine Srbije.
Zakon je usvojen jednoglasno.
Na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske za Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma glasalo je 70 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo, preneo je RTRS.

Mere za zaštitu ćirilice i negovanje srpskog jezika

Ovim zakonskim predlogom definisano je ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti i šira upotreba ćirilice u javnom životu, s obzirom na njen istorijski, kulturni i identitetski značaj.
Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirilicu u svom radu imaće poreske olakšice. Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici, prenosi Tanjug.
Srbija i Republika Srpska obeležavaju danas Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Vlade Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je pre 103 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.
Veliki broj građana i institucija u Srbiji, Republici Srpskoj, ali i inostranstvu, tim povodom su istakli srpske zastave.
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
SRBIJA
Kad se zavijore srpske zastave: Simbolika praznika koji se prvi put obeležava 15. septembra
Ćirilica  - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2021
SRBIJA
Hoće li se ćirilica vratiti Srbima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala