- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Severna Koreja ponovo izvela raketne probe

© REUTERS / KCNAInterkontinentalna balistička raketa Hvasong-14 tokom raketne probe u Pjongjangu
Interkontinentalna balistička raketa Hvasong-14 tokom raketne probe u Pjongjangu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Japanska uprava za pomorsku bezbednost saopštila je da su sa teritorije Severne Koreje lansirane dve rakete prema Japanskom moru.
Rakete su lansirane u razmaku od oko pet minuta.
Kako su zaključili u Upravi za bezbednost, rakete su najverovatnije pale izvan japanskih teritorijalnih voda i isključive ekonomske zone. Sličnu preliminarnu procenu dala je i vlada koja je naglasila da trenutno analizira dobijene informacije.
„Ovo je nečuven postupak koji predstavlja pretnju za stabilnost i bezbednost naše zemlje i regiona“, izjavio je japanski premijer Jošihide Suga.
On je najavio da će u sredu sazvati hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost radi razmatranja trenutne situacije. Premijer je takođe nazvao lansiranje severnokorejskih raketa „kršenjem aktuelnih rezolucija Saveta bezbednosti UN“, naglašavajući da Tokio upućuje oštar protest i osuđuje postupke Pjongjanga.
Japanska vlada smatra i da je lansirana raketa mogla biti balistička, prenela je agencija Kjodo.
Pojongjang je u ponedeljak saopštio da je 11. i 12. septembra izveo uspešna testiranja nove krstareće rakete dugog dometa. Prema podacima Centralne telegrafske agencije Severne Koreje, ciljevi su pogođeni na udaljenosti od 1.500 kilometara. Pjongjang je naglasio da tehničke karakteristike rakete ispunjavaju zahteve projekta, a probe su potvrdile njenu efikasnost i praktičnost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala