- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odabrano mesto za izgradnju novog sibirskog grada — Sputnjika

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Vladivostok
Pogled na Vladivostok - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Zemljište sa površinom od skoro 400 hektara preliminarno je odabrano za izgradnju grada-satelita u blizini Vladivostoka, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva Primorskog kraja Rusije.
Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka je u okviru Istočnog ekonomskog foruma saopštilo da će grad biti predviđen za 300.000 stanovnika.
Sporazum o nastanku novog grada Sputnjik kod Vladivostoka potpisali su na Istočnom ekonomskom forumu 2021. Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka i Arktika, Korporacija za razvoj Dalekog istoka i Arktika, vlada Primorskog kraja, VEB.RF i kompanija „ProGorod“.
Ranije je saopšteno da je izgradnja novog grada Sputnjik planirana na teritoriji naprednog društveno-ekonomskog razvoja „Nadeždinska“, kao i da će površina grada biti 925 hektara.
Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dao ideju da se u Sibiru izgrade novi gradovi. Prema njegovom mišljenju, to bi trebalo da budu tri do pet velikih naselja koja bi postala ekonomska središta konkretnih industrijskih grana – energetike, prerade drveta ili petrohemije. Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon toga izjavio da te predloge treba pripremiti i formalizovati.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala