Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj“: Poruka patrijarha Porfirija na Dan srpskog jedinstva

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Ne možemo voleti druge ako ne volimo svoj rod i narod i ne možeš biti svetski, a da nisi svoj, poručio je patrijarh srpski Porfirije na centralnoj manifestaciji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Patrijarh Porfirije je pozvao srpski narod da bude jedinstven i građane da nikad ne budu vođeni sebičnim i sitnim strastima i interesima, kao i da ne budu suprotstavljeni jedini drugima.
„Ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas, ako najpre ne volimo svoga oca, majku, brata, sestru, komšiju, svoju porodicu, svoj rod, svoj narod“, rekao je patrijarh i dodao „ne možeš biti svetski, a da nisi svoj“.
On je naveo da se tako jedinstvo izgrađuje od konkretnog, pojedinačnog, ličnog ka opštem i sveopštem, a da je svaki drugi redosled neprirodan i može da stvori posebno duboke probleme.
„Zato moramo na prvom mestu upoznati sebe, ono što nas okružuje i upoznati ono što je naše, da bismo mogli da rastemo, napredujemo i idemo dalje, a isto tako moramo spoznati svoje slabosti kako bismo se ispravljali i bili bolji“, istakao je patrijarh.
„Jedinstvo porodice, jedinstvo familije i jedinstvo naroda ne sme biti zasnovano na sebičnim interesima i ni u kom slučaju ne sme da posluži tome da se zatvorimo u sebe, da se odvojimo od drugih ili da bismo sa njima ne daj bože bili u konfliktu. Na tako zasnovanim ciljevima naše jedinstvo i svako drugo jedinstvo postalo bi destruktivno, pretvorilo bi se u svoju suprotnost i vratilo bi se u bumerang koji bi nas rastrgao“, naglasio je patrijarh.
Svaki čovek je stvoren sa svojim darovima i sposobnostima i svojim posebnim ličnim pečatom, a opet je u zajednici sa svim ljudima i različit od njih, napomenuo je patrijarh Porfirije.
„Kažem različit, a na suprotstavljen, ne protivrečan drugome. Čovek može da spozna sebe, svoju opštost i posebnost, tek u međusobnom prožimanju sa drugim ljudima, da ima mogućnost da raste i daruje sebe drugome, ali i da se obogaćuje drugim“, kazao je patrijarh.
Zato ne čudi, dodao je, da je prvi blagoslov božji upućen ljudima bila zapovest o porodici.
„Porodica nije data da bi bila cilj po sebi nego da bi konkretno učilište u kojem se učimo izgrađivanju jedinstva, različitosti i ljubavi prema drugome, da bismo istovremeno sebe darivali drugima i otkrivali i živeli lične dimenzije svoga bića“, naveo je patrijarh Porfirije.
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Centralna proslava Dana srpskog jedinstva /video, foto/
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Dodik: Imamo svoju Republiku, ali naša država je i Srbija
Zejtinlik - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Proboj koji je promenio svet: Nema boljeg dana da Srbi slave jedinstvo i slobodu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala