- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: NATO krši Osnivački akt s Rusijom

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Zemlje NATO odavno jačaju vojnu aktivnost na teritoriji novih članica pored granica Savezne države Rusije i Belorusije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je objasnio kako Alijansa na dva način krši Osnivački akt Rusija-NATO.
„Vojna infrastruktura i aktivnost NATO odavno jačaju na teritoriji takozvanih novih članica direktno kod granica Savezne države Rusije i Belorusije. Zbog toga održavamo vežbe na teritoriji naših zemalja. A na teritoriji novih članica treniraju, realizuju scenarija koja su direktno usmerena na pokretanje agresivnih aktivnosti prema Rusiji, čak i države s druge strane okana“, ukazao je Lavrov.
Komentarišući vojne vežbe oružanih snaga Rusije i Belorusije i, s druge strane, zemalja NATO , on je istakao da je „slika jasna“.
On je dodao da je svojevremeno utvrđen nivo oružanih snaga i vojne tehnike u Osnivačkom aktu Rusija-NATO u kojem se navodi da u mirnodopsko doba ne sme da bude razmeštanja značajnih borbenih snaga na teritoriji novih zemalja na permanentnoj bazi.
Ipak, dodao je, zapadni partneri su taj princip odavno prekršili.

„Prvo, Zapad kategorički odbija dogovor o tome šta su ‘značajne borbene snage’. Prema našem mišljenju to su brigade sa odgovarajućim naoružanjem i veoma je teško to osporiti“, rekao je Lavrov novinarima posle sastanka ODKB u Dušanbeu.

„Drugo, u baltičkim zemljama Kanađani, Nemci, Englezi se rotiraju na permanentnoj bazi na nekoliko meseci, odnosno na delu se krši Osnivački akt“, objasnio je ministar.
Lavrov je istakao i da je Rusija spreman za dijalog sa Alijansom, ali da NATO kategorički odbija razgovor na vojnom nivou koji je bio prekinut kao kazna posle događaja na Krimu i u Ukrajini.
„Spremni smo da razgovaramo, ali profesionalno, a ne uz te emotivne, poluhisterične tonove“, rekao je ruski ministar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala