- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Puštanje u rad „Severnog toka 2“ uravnotežiće cene prirodnog gasa u Evropi

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Puštanje u rad „Severnog toka 2“, koje se bliži, uravnotežiće cene prirodnog gasa u Evropi, uključujući i na spot tržištu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Svakako, skoro puštanje u rad 'Severnog toka 2' značajno će izbalansirati cenovne parametre prirodnog gasa u Evropi, to je očigledno. Potrebe za gasom su velike. Pored toga, još uvek nije izvesno kakva će biti zima, a u slučaju da bude hladno, gasa će, naravno, biti potrebno još više“, rekao je portparol ruskog predsednika.
U svetlu vesti da je cena gasa u Evropi oborila još jedan rekord i da iznosi skoro 970 dolara za hiljadu kubnih metara, novinare je zanimalo mišljenje Peskova da li će novi rekod uticati na cenu gasa u Rusiji.
„Ti procesi nemaju nikakve veze sa Rusijom“, rekao je portparol.
S tim u vezi, Peskov je naglasio da „spot cene gasa ne utiču na cene gasa iz cevi, kao i da primaoci cevnog gasa u Evropi nisu podložni toj visokoj volatilnosti, jer se tamo cena izračunava po drugoj formuli“.
„Stoga u ovom slučaju fluktuacije cena i oštri skokovi ne mogu da dođu do nas“, ocenio je on.
Na pitanje da li su evropske kolege uputile Moskvi zahtev da poveća obim isporuke gasa, Peskov je odgovorio da je to pitanje za dobavljače.
„Ne znam, najbolje je obratiti se njima“, dodao je.
Ranije je ruski ministar spoljnoh poslova Sergej Lavrov izjavio da bi proces dobijanja dozvole za puštanje u rad „Severnog toka 2“ mogao da potraje oko četiri meseca.
Prošle nedelje „Gasprom“ je saopštio da je tehnički završena morska deonica drugog kraka gasovoda „Severni tok 2“. Međutim, i dalje postoje brojne birokratske prepreke koje kompanija mora da prevaziđe pre puštanja gasovoda u rad.
Gasovod „Severni tok 2“ sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.
Radovi na gasovodu prekinuti su u decembru 2019. posle čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ odustala od polaganja cevi zbog pretnji od američkih sankcija. Od decembra 2020. godine izgradnja gasovoda je nastavljena i u potpunosti je završena u jutro 10. septembra 2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala