Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kataklizmične scene sa Suve planine: Stoka riče, pastiri pate, opštinari „ne vide problem“

© Sputnjiku ustupile Dveri/NišŽedne životinje okupljene oko praznog bazena
Žedne životinje okupljene oko praznog bazena - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Krave muču, konji ržu, volovi se tuku, to je deo kataklizmične scene sa Suve planine na kojoj su životinje već četvrti dan bez vode. Više od 800 krava i 200 konja pati, jer su svi izvori presušili, a Vojsci Srbije koja je dovozila vodu na pojilište istekao je ugovor sa lokalnom samoupravom.
„Isterao sam danas kamionom 18 tona vode i životinje još nisu zadovoljne i napojene, još riču. Uzimam vodu jedno 11 kilometara niže. Skupimo se pomalo, svako dâ za gorivo. Poslednjih šest tura niko mi ne plaća. Seljaci nemaju više para, nemam ni ja više, nemam za gorivo, ja bih sad odneo još jednu turu, ali nemam više ni goriva, ni svojih para.“

Kataklizmične slike sa Suve planine

Ovo za Sputnjik kaže Radiša Jovanović, jedan od vlasnika stoke na Suvoj planini, koja je i ime dobila zato što leti gotovo uvek presuše sve njene rečice.
On objašnjava da je najjači izvor Rakoš, koji najduže odoleva suši, potpuno bez vode. Stočari iz obližnjih sela u ovoj planini čuvaju stoku, po nomadskom principu, životinje puste u prirodu i dohranjuju ih samo u slučaju potrebe. Kada voda na jednom izvoru presuši, sele se na drugi. Međutim, vode više nema nigde. Ni kapi.
© Sputnjiku ustupile Dveri/NišNamučene životinje bore se za svaku preostalu kap vode
Namučene životinje bore se za svaku preostalu kap vode  - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Namučene životinje bore se za svaku preostalu kap vode

Kleče iznemogle životinje

Stravične slike životinja koje iznemogle kleče nad praznim pojilištem, u javnost je pustila profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu Tamara Milenković Kerković, koja je tragom vesti o nestanku vode otišla na Suvu planinu.
„Od početka avgusta bila je tako velika suša da je i najveći izvor Rakoš počeo da gubi vodu. Videla sam, voda curi kao kad mi nemamo vode u stanovima, samo kaplje, potpuno je presušio. Oko izvorišta su napravljena tri velika betonska bazena koji prikupljaju vodu sa izvora gde stoka pije.Ti bazeni su potpuno prazni, a slika i buka koju te žedne životinje proizvode je stravična“, kaže ona za Sputnjik.
Naša sagovornica objašnjava da su opštinske lokalne samouprave angažovale i plaćale vojsku da dovlači vodu na pojilo. Međutim, 11. septembra istekao im je ugovor, od tada cisterne ne dolaze.
Videvši da se situacija bliži katastrofi, profesorka koja je i politički aktivna u opštini Niš, kontaktirala je sa nadležnima, prvo u opštini Gadžin Han.
„Čovek je bio vrlo nervozan, rekao mi je da je tamo situacija u redu, da ne možemo mi iz fotelja da njih pitamo šta se dešava, da vode ima, u šta se sam uverio, jer je bio na licu mesta, da voda ide, da stoka ima vodu“, prenosi Milenković Kerkovićeva.

Opštinski čelnici „ne vide problem“…

Ona objašnjava da se Suva planina prostire na još dve opštine, Babušnicu i Belu Palanku, ali da nijedna od njih nema čak ni priručnu mehanizaciju kojom bi spasila namučene životinje.
Sputnjik je uspeo da dođe do Gorana Miljkovića, predsednika opštine Bela Palanka, koji i pored potresnih fotografija i video-snimaka nemoćnih žednih životinja koje se bore da iz praznih bazena popiju zadnju kap vode, tvrdi da problema nema.
„Ne znam ko je podigao taj problem na ovaj nivo, mi celog leta sa opštinom Gadžin Han snabdevamo tu stoku, odnosno te ljude koji je čuvaju, pijaćom vodom. Bio je zastoj od nekoliko dana, a danas se vratilo u stari nivo, odnosno, angažovana je Vojska Srbije, to smo organizovali mi, Bela Palanka i opština Gadžin Han“, rekao nam je Miljković.
© Sputnjiku ustupile Dveri/NišNa Suvoj planini je i dve stotine žednih konja
Na Suvoj planini je i dve stotine žednih konja - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Na Suvoj planini je i dve stotine žednih konja

Vojska se još čeka

On ističe da su obe opštine pomogle vlasnicima stoke tokom ove krize, prebacivali sredstva mesnoj zajednici koja je angažovala privatnike da vuku vodu u planinu.
Novi ugovor sa Vojskom Srbije je napravljen, sve je u redu što se mene tiče, bez potrebe se dizala panika, u suštini, stanje na terenu uopšte nije takvo“, tvrdi Miljković.
I vlasnik stoke Radiša Jovanović kaže da su mu u opštini rekli da će problem biti rešen:
„Jutros sam se čuo sa predsednikom, ali vojske još nema, moguće je da će stići ujutro“, kaže ovaj iscrpljeni čovek i dodaje da najviše brine za telad koja bez vode ne mogu da žive više od dva dana.
Pojedini mediji tvrde da je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo vodu za napaćenu stoku. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o tome nije dalo zvaničnu informaciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala