- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako se Miraš odrekao Cetinja /foto/

© Foto : Youtube/CPC Niksic/PrintscreenMiraš Dedeić
Miraš Dedeić - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Miraš Dedeić, „poglavar“ nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, odrekao se Cetinja još davno, iako ga danas sa svojim pristalicama „brani“ od „okupacije“ i „crkve Srbije“. Takođe, pokazao je koliko je spreman da sarađuje sa tadašnjim komunističkim vlastima u potkazivanju tadašnjeg mitropolita Danila.
To se vidi iz pisma koje je Miraš Dedeić 11. februara 1985. godine uputio tadašnjem potpredsedniku SIV Božidaru Tadiću, a objavio ga je publicista Jovan Markuš na svom Fejsbuk profilu.
„Želio sam da se sretnem ponovo sa Vama, nije mi se pružila prilika zbog Vaše prezauzetosti. Želim da Vas izvestim da sam ponovo u inostranstvu nastavio rad na prikupljanju istorijske građe o Crnoj Gori.
Ukoliko Crnogorsku akademiju interesuje građa iz istorije Crne Gore, Srbije, Dalmacije i Albanije, mogao bih im pomoći ukoliko žele moju saradnju, naravno uz novčanu nadoknadu, jer su mikrofilmovi i kserokopije izuzetno skupi. Za Vaš naučni rad, ukoliko je potrebna moja pomoć, ja sam Vam na raspolaganju“, piše Dedeić.
Poenta pisma, ipak je u post skriptumu.
„P. S. Sa Cetinjem nemam niti želim imati bilo kakve veze, a o cetinjskom vladici pripremam rad iz koga će se obelodaniti njegova ličnost“, odriče se Miraš crnogorske prestonice i nudi da potkaže tadašnjeg vladiku komunističkim vlastima.
Miraš Dedeić na protestu - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Hit video sa Cetinja: Na Miraša se obrušio transparent — pored zastave SAD
Komitski natpisi i parole na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2021
REGION
Miraševi u Cetinju udaraju na SPC - Titovim sloganom /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala