Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ovo je Srbija: Raport vojvodi Mišiću uz pesmu o Kosovu, a sve nadgleda Stefan Nemanja /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićProslava Dana srpskog jedinstva na Savskom trgu
Proslava Dana srpskog jedinstva na Savskom trgu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Pesmom „Ovo je Srbija“ i velikim vatrometom iznad Savskog trga u Beogradu okončana je ceremonija povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se danas proslavlja u Srbiji i Republici Srpskoj.
Centralnoj svečanosti kod spomenika Stefanu Nemanji prisustvovalo je nekoliko hiljada građana, a prethodio joj je defile centralnim gradskim ulicama, koji su činili folkloraši, „srpski vojnici“ u uniformama iz Prvog svetskog rata, konjica i orkestar MUP-a Srbije, počasna garda, udruženja „Svibor“, „Svebor“ i „Beli orlovi“, „vojvoda Živojin Mišić“ i trubači.

Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Folkloraši u narodnim nošnjama pevali su pesme „Ovo je Srbija“, „Pukni zoro“, „Tamo daleko“ i „Oj, Kosovo, Kosovo“. Komandir konjice simbolično je raportirao „vojvodi Mišiću“, nakon čega je on uzviknuo: „Napred u otadžbinu, vojsko!“
© Sputnik / Stefan ĐurićKomandir konjice simbolično je raportirao „vojvodi Živojinu Mišiću“, nakon čega je on uzviknuo: „Napred u otadžbinu, vojsko!“
Komandir konjice simbolično je raportirao „vojvodi Živojinu Mišiću“, nakon čega je on uzviknuo: „Napred u otadžbinu, vojsko!“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Komandir konjice simbolično je raportirao „vojvodi Živojinu Mišiću“, nakon čega je on uzviknuo: „Napred u otadžbinu, vojsko!“
Tri helikoptera sa srpskim trobojkama nadletala su skup. Hor RTS-a izveo je himnu Srbije „Bože pravde“. Usledila je numera „Pukni zoro“ u izvođenju Dejana Petrovića i Big Benda.
Stanica Milutinović bila je oduševljena ceremonijom:
„Imam 69 godina, a ovako nešto nisam doživela ranije. Nemam reči. Ovo je veličanstveno. Inače, deda stric mi je ostao na Solunskom frontu 18 godina, a ujak u Drugom svetskom ratu“.
© Sputnik / Stefan ĐurićStanica Milutinović
Stanica Milutinović - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Stanica Milutinović
Goran Marojević smatra da je svečanost bila dostojanstvena, kulturna i na visokom nivou.
„Ljudi koji su došli pokazali su koliko vole Srbiju. Sve zemlje imaju svoje nacionalne praznike, a samim tim i mi treba da nešto poštujemo, pogotovo što našu zastavu i himnu još neki osporavaju i ne žele da je čuju“, kazao je Marojević.
© Sputnik / Stefan ĐurićGoran Marojević
Goran Marojević - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Goran Marojević
I Zori Vasić se dopao program. Kako kaže, proslava je bila veličanstvena od početka do kraja, a praznik u potpunosti podržava:
„Da zastavu i mi imamo, jer su naši ‘Solunci’ dali živote za ovo danas, a niko se do sada toga nije setio“.
© Sputnik / Stefan ĐurićZora Vasić
Zora Vasić - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Zora Vasić

„Srbija ne želi tuđe, samo svoje“

Građanima su se tokom ceremonije obratili patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Patrijarh Porfirije čestitao je svima i blagosiljao praznik i istakao da je „dobro čuti šta drugi govore o nama, ali da prvo moramo da upoznamo sebe i svoje“ i da „ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas, ako najpre ne volimo svoju porodicu, svog komšiju i svoj narod“.

„Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj. Tek kada si upoznao sebe, kad si jedno sa svojim narodom, stekao si instrument kojim ćeš upoznati svet i biti jedno s njim. Ne možeš poštovati drugog i njegovu slobodu, a da ne poštuješ sebe i ne braniš i ne razvijaš svoju slobodu. Isto tako te drugi neće poštovati ako ne poštuješ sebe i svoje. Molim se Bogu da nikada ne budemo pokretani sitnim i sebičnim strastima, da zbog njih budemo nasuprot jedni drugima“, rekao je Porfirije.

Dodik je rekao da je Republika Srpska ponosna na to što je danas usvojila Zakon o zaštiti ćirilice i jezika i da ne poziva na „puške i topove, već na mir i saradnju“.
„Često kao političar razmišljam o tome čime izazivamo druge, što nam drugi zameraju, i ne mogu da nađem šta je to. Mi hoćemo da jasno kažemo da vodimo jasnu politiku zaštite srpskog naroda. Poruka koja danas iz Srbije stiže do nas je – neće biti više ‘Oluja’. Mi imamo svoju Republiku, a naša zemlja je Srbija. Mi ne želimo nikome nikakvo zlo, ali ne može niko da nam brani da budemo Srbi“, kazao je Dodik.
© Sputnik / Stefan ĐurićViše hiljada građana okupilo se na ceremoniji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Više hiljada građana okupilo se na ceremoniji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Više hiljada građana okupilo se na ceremoniji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Prema Vučićevim rečima, danas se obeležava možda i najvažniji praznik, koji nam govori ko smo, odakle smo i gde idemo i koji je praznik našeg identiteta.
„Srpski narod ne želi nikome ništa da uzme, već samo svoje pravo na postojanje, sećanje i da sami odlučimo kada ćemo i šta da zaboravimo i sebi i drugima. Ovu zastavu, sve one koji pod njom leže, zastavu naših žrtava, sasvim sigurno nećemo zaboraviti i s ponosom ćemo je nositi. Unjoj jesu sve naše podele, sve naše greške, ali ona predstavlja jedinstvo i pokazuje da nismo savršeni. Naša crveno-plavo-bela trobojka nije poziv na jednoumlje, već na čuvanje svih naših razlika. Nikada nikome više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo. Nosićemo je ponosno svuda po svetu“, istakao je Vučić.
Svečanosti su prisustvovali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić...
Srpska trobojka istaknuta je danas širom Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore. Zastava je podignuta na institucijama, ulicama i sportskim klubovima i okačena na prozore i terase kuća i stanova.
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, kada je odlučeno da se obeležava 15. septembra, na datum proboja Solunskog fronta.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Vučić: Nikada se više nikome nećemo izvinjavati za srpsku trobojku
Obeležavanje Dana srpskog jedinstva u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
Centralna proslava Dana srpskog jedinstva /video, foto/
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
SRBIJA
„Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj“: Poruka patrijarha Porfirija na Dan srpskog jedinstva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala