- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Da se Ukrajina lakše suprotstavi Rusiji“: Kijev bi od Amerike mogao da dobije „Gvozdenu kupolu“

© AP Photo / Dan BaliltyGvozdena kupola
Gvozdena kupola - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Jedan deo američkih kongresmena zalaže se za to da Amerika isporuči Ukrajini taktičke protivraketne sisteme „Gvozdena kupola“, piše „Politiko“.
Odbor Kongresa za pitanja oružanih snaga predstavio je svoju verziju nacrta zakona o odbrani za 2022. godinu u kojem se pominje prodaja i isporuka sistema Ukrajini.
U dokumentu se ne navodi konkretan protivraketni sistem , ipak, prema rečima izvora „Politika“, radi se o baterijama „Gvozdene kupole“ koje bi trebalo da pomognu ukrajinskoj vojsci da se suprotstavi Rusiji.
„Nakon isporuka novog oružja, napetost u odnosima između Moskve i Kijeva će se verovatno pojačati“, navodi se u članku.
Navodi se i da su Sjedinjene Države kupile dve baterije ovog PRO sistema od Izraela pre dve godine ali da nisu uspele da ih integrišu u novi sistem vojne komande.
Podsetimo, Amerika i Ukrajina su krajem avgusta, tokom posete predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu, potpisale sporazum o vojnoj saradnji, a jedan od ciljeva je otpor „ruskoj agresiji“.
Izraelski sistem PRO „Gvozdena kupola“ (Iron Dome) presreće rakete, lansirane iz sektora Gaza u pravcu Izraela  - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Sve tajne moćne izraelske „Gvozdene kupole“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala