- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Aotearoa – pokrenuta peticija za promenu imena Novog Zelanda

CC0 / Pixabay / Divlja priroda Novog Zelanda
Divlja priroda Novog Zelanda - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Novozelandska partija starosedelaca Maora Te Pati Maorida pokrenula je peticiju za promenu imena zemlje u Aotearoa, zahtevajući da se vrate sve originalne maorske odrednice u narednih pet godina.
„Krajnje je vreme da se Te reo Maori (maorski jezik) vrati na mesto koje mu pripada i da se obnovi prvi službeni jezik ove zemlje. Mi smo polinezijska zemlja - mi smo Aotearoa i to je ime koje će ujediniti, a ne deliti našu zemlju. Novi Zeland je holandsko ime, a ne maorsko“, poručili su čelnici maorske partije Raviri Vaititi i Debie Ngareva-Paker u saopštenju kojim je pokrenuta peticija, prenosi londonski dnevnik Gardijan.
Peticija takođe poziva vladu da u narednih pet godina identifikuje i zvanično vrati originalne nazive Te reo Maori za sve gradove i mesta širom zemlje i okonča proces do 2026. godine.
Iz Te Pati Maorida su podsetili da su brojne vlade, jedna za drugom, nametale kolonijalni program u obrazovni sistem što je dovelo do rasprostranjenog gubitka maorskog jezika i ukazuju da samo 20 odsto građana tečno govori maorski jezik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala