- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Udarna američka jedinica vežba sa srpskim padobrancima kod Niša

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijePripadnik padobranske jedinice na vežbi Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD
Pripadnik padobranske jedinice na vežbi Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu i u širem rejonu Leskovca održava se bilateralna taktička vežba obučavanja Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom „Nebeski most 21“.
U vežbi učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD.
Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, cilj vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja na taktičkom nivou tokom izvođenja humanitarnih operacija snabdevanja ugroženog stanovništva iz vazduha.
Pripadnici padobranskih jedinica uvežbavaju taktike, tehnike i procedure prilikom izvršenja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja.
Na vežbi učestvuje više od 150 padobranaca, a za izvršenje padobranskih skokova i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 Vojske Srbije i C-130 „herkules“ Oružanih snaga SAD.
Izvođenjem ovakvih vežbi pripadnici Vojske Srbije razmenjuju znanja i iskustva sa pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja i unapređuju osposobljenost za izvršenje specifičnih zadataka koji se mogu očekivati u operacijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i u multinacionalnim operacijama podrške miru, dodaje se u saopštenju.
Inače, 173. padobranska brigada udarna je jedinica Evropske komande američke vojske. Učestvovala je u Prvom i Drugom svetskom ratu, a posebno je poznata po angažovanju u Vijetnamskom ratu. Ova brigada bila je prva američka kopnena jedinica koja je ušla na teritoriju Vijetnama tokom tok sukoba.
Zanimljivo je da je u kultnom filmu Frensisa Forda Kopole „Apokalipsa sada“, koji se bavi Vijetnamskim ratom, jedan od glavnih likova, kapetan Vilard, koga glumi Martin Šin, pripadnik 173. brigade. Učestvovala je i u američkim ratovima u Iraku i Avganistanu.
Zajedničko bojevo gađanje Vojske Srbije i Bugarske armije - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Sevale rakete iz sistema „kub“ i „neva“: Zajednička vežba srpske i bugarske vojske /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala