Tesla kao superheroj: Srpski naučnik kakvog do sada nismo upoznali /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”
Izložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Nikola Tesla jeste superheroj zbog toga što je uspevao da gleda u budućnost i to sa vrlo velikom sigurnošću. Crtajući ga, želeo sam da istaknem da je bio normalna osoba, a ne čudak kakvim ga predstavljaju – kaže za Sputnjik Daniele Meuči, autor prve grafičke novele o našem naučnom velikanu.
Izložba akvarela ovog italijanskog arhitekte, pod nazivom „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost“, nedavno otvorena u Italijanskom centru za kulturu, svedoči o Meučijevom predanom višegodišnjem radu na istraživanju biografije našeg naučnika. Ali, njegovih pedesetak radova u kojima je naslikan Teslin život od detinjstva u rodnom Smiljanu, preko evropskih gradova do poslednjih dana provedenih u hotelu „Njujorker“, svedoči i o snažnoj emociji sa kojom je italijansi crtač gradio lik genija iz Smiljana…

Mislio sam da je Tesla – Italijan

„Zainteresovao sam se za Nikolu Teslu još dok sam studirao arhitekturu, tada sam zapravo prvi put naleteo na njegovo ime u knjigama. Ništa nisam znao o njemu, njegovoj biografiji, mislio sam čak da je on Italijan jer mu je ime uvek bilo napisano sa „c“ umesto sa „k“. A onda kasnije, putujući po Istri i Dalmaciji, ponovo sam nailazio na to ime, što me je još više zainteresovalo kada sam shvatio da je Tesla Jugosloven, da je sa Balkana. I počeo sam da izučavam njegovu biografiju, da otvaram tu Pandorinu kutiju“, kaže Meuči.
© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”
Izložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Izložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”
I to istraživanje vas je dovelo do Like, do Smiljana i Tesline rodne kuće. Šta ste tamo saznali novo o njemu?
- Kada sam počeo istraživanje za potrebe moje grafičke novele, shvatio sam da moram da istražim sva mesta u kojima je živeo i boravio Nikola Tesla, kako bih se na pravi način inspirisao. Da bih nacrtao i predstavio Smiljan morao sam da budem na tom mestu, da osetim taj teren, da bih imao pravu emociju. Budući da često putujem u Italiju kolima, nije mi bilo teško da sve to obiđem. U Evropi sam bio svuda gde je Tesla boravio u nekom periodu svog života. Kad sam bio u Gospiću video sam da se još primećuju znaci rata i osetio te tenzije koje postoje još od Teslinog vremena. Recimo, na njegovoj kući u Gospiću još se vide tragovi metaka… Posetio sam i pravoslavno groblje gde su sahranjeni Teslini roditelji… I tamo se vidi da je, nažalost, to groblje uništeno, da niko o njemu ne vodi računa.

Pokazao sam da je normalna osoba a ne čudak

Na vašim akvarelima se vidi da priču o Teslinom rođenju i vi vezujete za nezapamćenu oluju koja se tada dogodila… Teslina majka je verovala da ta oluja nije bila slučajna, da li i vama ona predstavlja sudbinski znak?
- Već na prvim stranicama moje knjige može se videti značaj te oluje. Ja sam se istinski trudio da istražim sve detalje i da se baziram na činjenicama, onim koje postoje u knjigama i biografijama velikog naučnika. Ali, knjige su jedno, a grafičke novele su nešto drugo. Junaci stripova su obično neki izmišljeni likovi, ali ovde imamo nekoga ko je zaista postojao. Želeo sam da u ovoj priči istaknem neke detalje kojih nema u knjigama, da prikažem tog Srbina pokazujući da je bio normalna osoba, iako ga mnogi opisuju kao nekog čudaka.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDanijele Meuči: Tesla je bio superheroj zbog toga što je uspevao da gleda u budućnost.
Italijanski arhitekta i grafički dizajner Danijele Meuči - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Danijele Meuči: Tesla je bio superheroj zbog toga što je uspevao da gleda u budućnost.
Junaci stripova su najčešće superheroji. Da li je Tesla za vas superheroj?
- Da, smatram da on jeste superheroj zbog toga što je uspevao da gleda u budućnost i to sa vrlo velikom sigurnošću. Uspeo je da predvidi ono što se kasnije i desilo – mnoge aparate, mobilne telefone, smartfone, wi-fi… Tesla je zapravo sve to izmislio još tada, mnogo pre nego što su se oni zaista i desili. Da je on imao neophodan materijal za sve to, sasvim sam siguran da bi smo mi već sada bili 200 godina napred.
Crtajući Nikolu Teslu, upotrebili ste i neke čuvene fotografije, poput one sa naslovne stranice „Tajma“. Zbog dokumentarnosti ili iz drugog razloga?
- Bilo mi je izuzetno teško da crtam Teslin lik zato što sam inspiraciju pronalazio u ono malo fotografija koje su mi bile dostupne. Teško mi je bilo da ga crtam u svim tim svakodnevnim situacijama. Morao sam da pronađem tačne linije koje treba da sledim kako bih ga što vernije predstavio, od kad je bio dete, pa mladić, sve do toga kako je stario… To mi je bilo teško, uložio sam mesece truda da ga što bolje prikažem u tom njegovom životnom toku. Ne znam da li sam uspeo i odgovorio na pravi način.

Pokazati svetu ko je čovek koji je definisao budućnost

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”
Izložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Izložba akvarela „Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost”
Da li verujete da će posle vaše grafičke novele o Tesli i posle ove izložbe stranci imati bolju predstavu o tome ko je zapravo čovek koji je definisao budućnost?
- To je moj glavni cilj: da podelim tu priču o Tesli sa svima. Moram da kažem da imam pozitivan stav, da verujem, posebno kada je Amerika u pitanju, da će ova priča biti dobro primljena. Verujem da će naići na dobar prijem i kod Francuza, u Belgiji, Nemačkoj, ali za Italiju nisam siguran. U Italiji mlađe generacije čitaju stripove, a ovo ipak nije običan strip utemeljen na fikciji. Ovo je, u stvari, ilustrovana biografija jednog genija, koji nije dovoljno poznat u Italiji. Možda je to i zbog Markonija, što opet nije u redu, jer je Tesla i za Markonija bio izuzetno važan, kao i Markoni za njega.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala