- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Saterali sami sebe u ćošak“: Zašto cena gasa u Evropi obara sve rekorde

© Sputnik / StringerGasno čvorište u Ukrajini
Gasno čvorište u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Cena gasa na evropskom tržištu premašila je danas 810 dolara za hiljadu kubnih metara gasa. U poslednjih šest meseci gas je poskupeo više od četiri puta. Eksperti ovo objašnjavaju iscrpljivanjem zaliha energenata u evropskim zemljama.
Cene gasa u Evropi počele su da rastu velikom brzinom još u martu 2021. godine i do sada su porasle više od četiri puta. Eksperti smatraju da je glavni razlog takve dinamike deficit energenata u regionu.
Trenutna situacija je delimično povezana sa značajnim povećanje potražnje za energentima u državama Azijsko-Pacifičkog regiona, smatra ruski ekspert za energetiku Marija Belova.

„U azijskim zemljama se primećuje sličan rast cena, zbog čega su veliki dobavljači počeli da usmeravaju prirodni tečni gas u taj region i da snižavaju eksport gasa u Evropu. Takođe vidimo i da su podzemna skladišta gasa u Evropi popunjena samo 71 odsto. U Nemačkoj, na primer, pokazatelj ne prelazi 63 odsto, a u Austriji oko 49 odsto, navela je Belova.

Situaciju sa cenom gasa još više komplikuje početak grejne sezone u Evropi, naglašava drugi stručnjak za tržište energenata Georgij Vašenko.
„Usled hladnijeg vremena i niskog nivoa zaliha Evropi je potrebno sve više gasa. Mnogi analitičari smatraju da situacija neće biti bolja ni na proleća. Može se konstatovati velika neizvesnost u bliskoj budućnosti. Može doći do dramatičnog kolebanja cene, podvukao je Vašenko.
Zalihe gasa su bile ozbiljno potrošene u Evropi zbog hladne zime i vrelog leta, jer se energija trošila na grejanje i klima uređaje, smatra analitičar finansijskog portala „Finam Aleksej Korenjev.
Pored toga, kako je naveo ekspert, nedostatak gasa u regionu je nastao i zbog malog obima američkog tečnog prirodnog gasa. Obim izvoza u Evropu iz Amerike se značajno smanjio posle prirodne kataklizme u SAD.
Američke kompanije su zbog uragana i oluja morale da zaustave skoro 52 odsto proizvodnje gasa iz Meksičkog zaliva i evakuišu deo svojih zaposlenih. Ovaj podatak je 13. septembra predstavio Biro za bezbednost i ekološku kontrolu SAD.
Između ostalog, eksperti smatraju da su glavni razlog značajnog poskupljenja gasa u Evropi ograničenja Evropske komisije u formiranju cena goriva i ograničenja u snabdevanju. Kako je objasnio Aleksej Korenjev, cene gasa su tradicionalno povezane sa cenama nafte, mada su evropske vlasti dugo insistirale na tome da se cena gasa formira po berzanskom principu, nezavisno od situacije na naftnom tržištu.

„Osim toga, u Evropi postoji pravilo koje su uveli Evorpljani da 50 odsto isporuka gasa moraju da vrše dobavljači koji nisu iz Rusije. U principu, ‘Gasprom’ bi teoretski mogao da poveća izvoz u Evropu i spreči rast cena. Državna korporacija u ovoj situaciji deluje strogo prema uredbi koju su propisali sami Evropljani, objasnio je Korenjev.

Početkom avgusta je postalo jasno da je „Gaspromodlučio da ne rezerviše dodatne kapacitete za tranzit gasa u Evropu preko Poljske i Ukrajine za 4. kvartal 2021. godine i za prva tri kvartala 2022. godine. Kao rezultat toga deficit gasa u regionu se pojačao zbog nedostatka alternativnih dobavljača.

„Nikako ne treba kriviti ‘Gasprom’, jer mi sada pumpamo rekordan obim gasa, mada ne prelazimo više od 50 odsto koliko je propisano evropskim zakonom. Pritom su nam Evropljani podmetali nogu prilikom izgradnje ‘Severnog toka 2’ zbog čega je i došlo do kašnjenja u realizaciji projekta. Napominjem da ‘Severni tok 2’ garantuje snabdevanje gasom, a izvoz tečnog gasa iz SAD nije zagarantovan, jer se doprema morem. Međutim, Evropljani su ipak insistirali na energetskoj nezavisnosti, a sada su se suočili sa deficitom o čemu su više puta bili upozoreni. Oni su takoreći sami sebi pucali u nogu i saterali sebe u ćošak, naveo je Korenjev.

Prema njegovim rečima, u sadašnjim uslovima jedini izlaz za Evropu je da sednu za pregovarački sto i da ponovo razmotre mehanizam formiranja cena, kao i kvote za „Gasprom.
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Novi rekord cena gasa u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala