- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pupovac: Srpske zastave istaći u skladu sa zakonom, iz Crne Gore došlo antipravoslavno raspoloženje

© Tanjug / ZORAN ZESTIC Predsednik Srspkog nacionalnog vijeće u Hrvatksoj Milorad Pupovac
 Predsednik Srspkog nacionalnog vijeće u Hrvatksoj Milorad Pupovac - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Dan uoči obeležavanja Dana srpskog jedinstva u Srbiji i Republici Srpskoj, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac pozvao je pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj da taj dan obeleže poštujući zakon zemlje u kojoj žive.
„Što se tiče međunarodnih i domaćih normi koje regulišu povezanost pripadnika nacionalnih manjina sa svojim matičnim državama, uključujući i povezanost u sećanju na važne datume koji se tiču slobodarskih tradicija i značajnih simbola koje pojedine zemlje imaju, kao što je zastava, to je nešto što pripada i Srbima u Hrvatskoj, kao što i pripada Hrvatima koji žive u Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan svojih matičnih zemalja“, rekao je Pupovac i dodao:
„To treba reći zbog nekih ljudi koji to ne razumeju i vide kao problem“.
On je na pres konferenciji povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva i poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenog svim Srbima ma gde da žive da toga dana razviju srpsku zastavu, a što su pojedinci u Hrvatskoj oštro kritikovali, rekao da svako manifestiranje bilo da je povezano sa matičnom zemljom i njenim datumima koji su važni i za nacionalnu manjinu treba da bude u skladu sa zakonom zemlje u kojoj žive.
Ukazao je da Hrvatska ima propisana pravila korišćenja zastava drugih zemalja.
„Od velike je važnosti da svi razumemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone Republike Hrvatske i da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Republike Srbije“, rekao je Pupovac.
To bi, istakao je, trebalo odvojiti od korišćenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate i čije priznanje se zasniva na odredbama ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.
Dodao je da se na osnovu tih priznanja dalje propisuje upotreba toga što je priznato kao, na primer, zastava i propisuje se statutima jedinica lokalne samouprave.
„Srpska zajednica u Republici Hrvatskoj kao službenu zastavu ima narodnu zastavu Srba koju imamo ovde u prostoru SNV-a, a uz koju je i hrvatska trobojnica“, naglasio je Pupovac i dodao da će sutrašnji dan biti kao i danas i kao što je svaki dan.
Razlika je, dodao je, samo što su u pojedinim opštinama te zastave istaknute na zgradama u kojima se nalaze srpske institucije, a u nekima se nalaze u ovakvim službenim prostorima kao što je ovaj „i to ne treba nikome da smeta niti ikoga da plaši“.
Budući da je nama u interesu da popis stanovništva u Hrvatskoj prođe u najboljoj atmosferi, u maksimalnoj toleranciji, za nas je ovoga trenutka to prioritet prvog reda i „očuvati duh tolerancije i dnevno raditi da se taj duh tolerancije ne naruši“, istakao je Pupovac.
„Prošlih dana to je narušeno jer se i taj duh netrpeljivosti proširio od ustoličenja mitropolita u Crnoj Gori kao antipravoslavno i antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj. Da brinemo o etničkim odnosima u drugim državama za nas nije odgovorno. Mi takvi nismo i takvi nećemo biti. I bez obzira na različita očekivanja učinićemo sve da sutrašnji datum ne poremeti odnose u Hrvatskoj, niti odnose Republike Hrvatske i Republike Srbije“, poručio je Pupovac, prenosi „Jutarnji“.
Hrvatska i srpska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
REGION
HDZ preti: Ko istakne srpsku zastavu u Hrvatskoj, prekršio je zakon
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala