- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev podržao ideju dvojnog državljanstva, ali ne i za „zemlju agresora“ – Rusiju

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPasoši Rusije i Ukrajine
Pasoši Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Ukrajinski premijer Denis Šmigalj podržao je uvođenje dvojnog državljanstva u zemlji, ali smatra da je takva praksa u pogledu Rusije nedopustiva.

„Dvojno državljanstvo je znak civilizovane zemlje. U mnogim civilizovanim zemljama dvojno državljanstvo je norma. Naravno, što se mene tiče dvojno državljanstvo sa zemljom-agresorom nije dozvoljeno. To su stvari koje su navedene u nacrtu zakona“, objasnio je premijer tokom konferencije za štampu u Kijevu.

Prema njegovim rečima, u inostranstvu ima mnogo Ukrajinaca koji bi mogli da učestvuju u životu i razvoju zemlje.
Prema Ustavu Ukrajine, u zemlji je na snazi jedno državljanstvo. Ranije je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine naložio vladi da izradi nacrt zakona koji reguliše pitanje dvojnog državljanstva. Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je sproveo u delo odluku Saveta.
Istovremeno, šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev namerava da odobri dvojno državljanstvo i sa zemljama Evropske unije, ali ne i za Rusiju.
Podsetimo, u januaru 2015. godine ukrajinska Rada je usvojila izjavu kojom se Ruska Federacija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala