- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Jezero Perućac dobija nove turističke sadržaje – marina, plaže, ribnjaci, splavovi...

CC BY 2.0 / tamburix / Jezero Perućac
Jezero Perućac - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Opština Bajina Bašta planira da u nerednom periodu obogati turističku ponudu jezera Perućac. Planom detalje regulacije predviđena je izgradnja međunarodnog pristaništa – marine, centra za komercijalne sadržaje na vodi, plaže, takmičarske staze za ribolov, ribnjaka, pešačkih staza, kao i novih splavova namenjenih ugostiteljstvu...
Planom je obuhvaćen prostor površine 49,3 hektara, a reč je o području od brane HE Bajina Bašta u Perućcu do uliva reke Dervente u jezero Perućac, obuhvatajući deo vodene akvatorije jezera Perućac na području Srbije, njegov priobalni pojas i deo opštinskog puta Perućac–Rastište.
Planiranjem i rezervacijom prostora za marinu i međunarodno pristanište, kako se navodi u planu, omogućiće se razvoj nautičkog turizma u zoni Perućca, kao i povećanje organizovanog međunarodnog vodnog saobraćaja između Srbije i Bosne i Hercegovine, dok će planiranje prostora za komercijalne sadržaje na vodi, plaže i opremanje slobodnih površina urbanim mobilijarom omogućiće kvalitetniju i sadržajniju turističku ponudu u zoni Perućca i generalno, šireg prostora Nacionalnog parka Tara.
Kako se ističe, definisanje prostora za takmičarsku stazu za ribolov omogućiće pozicioniranje jezera Perućac kao jednu od perspektivnih destinacija za organizovanje domaćih i međunarodnih takmičenja u sportskom ribolovu, prenosi portal e-kapija.
Prema specifičnosti namene prostora podeljen na sledeće četiri urbanističke celine.
C1 – celina obuhvata prostor od brane na jezeru Perućac do objekta turističko-informativnog punkta NP Tara. U okviru celine C1 planiran je najveći broj sadržaja. Predviđa se zadržavanje postojećeg javnog kupališta na pontonima, sa svim pratećim elementima, uz formiranje šetališta do objekta turističko-informativnog punkta NP Tara.
Navedeni prostor potrebno je opremiti neophodnim urbanim mobilijarom (klupe, stolovi, česme, tuševi, staza za ribolovce, itd.).
Na ovom delu vodene akvatorije planirani su plutajući objekti na vodi u funkciji razvoja ugostiteljstva sa pratećim uslužno-komercijalnim sadržajima.
U zoni vodnog saobraćaja planirana je marina i međunarodno pristanište. Na kompleksu putničkog pristaništa predviđeno je pristajanje plovila koji u najvećem obimu prelaze državnu granicu Srbije i Bosne i Hercegovine radi turističkih tura na relaciji Perućac – Višegrad.
Na kopnenom delu teritorije planira se pristanišni objekat namenjen povremenom boravku carinske službe, granične policije i nadležnih inspekcijskih službi (prilikom pristajanja brodova i boravka putnika), boravku pomoćnog osoblja pristaništa, kao i pratećim sadržajima pristaništa namenjenim putnicima. Planirani objekat je neophodno opremiti osnovnim infrastrukturnim sadržajima (priključak za električnu energiju, pijaću vodu, PTT sa optičkim kablom, mokri čvor, nadstrešnica, ograda, jarbol za zastavu).
Marina za pristan čamaca do 50 vezova predviđena je pored objekta turističko-informativnog punkta NP Tara. Planirani kompleks marine predstavljaće prostorno i funkcionalno definisanu celinu sa sledećim objektima: pristanište za plovila nautičkog turizma u vidu hidrotehničkog objekta sa privezima, prijemno-informaciono mesto i skladište za pomoćnu opremu za siguran privez na kopnenom delu kompleksa i nautičko sidrište.
U neposrednoj blizini turističko-informativnog punkta NP Tara planirano je novo parkiralište.
Planirana je izgradnja nove pešačke staze u produžetku postojeće, koja će omogućiti pešačku komunikaciju od postojećeg parkinga, nedaleko od brane, pa sve do informativnog punkta NP Tara.
U zoni sporta i rekreacije planirana je pontonska plaža i centar aktivnosti na vodi, u cilju formiranja raznovrsnije ponude sportsko-rekreativnih sadržaja na samom jezeru, gde će biti omogućeno iznajmljivanje i korišćenje kajaka, pedalina, kanua, aktivnosti veslanja i sl.
C2 – celina obuhvata prostor od turističko-informativnog punkta NP Tara do takmičarske staze za ribolov. U celini C2 planirano je uređeno postavljanje plutajućih objekata (splavovi-kućice) u jednom nizu, najviše sto (100) objekata na međusobnoj udaljenosti od deset (10) metara iz bezbednosnih razloga (fluktuiranje vodostaja može dovesti do pomeranja, međusobnog približavanja i sudaranja objekata).
Ova celina je u morfološkom pogledu determinisana strmom obalom sa velikim nagibima, u kojoj Celina C2 predstavlja i važno ekološko područje, imajući u vidu brojnost biljnih i životinjskih vrsta, tako da se planirane intervencije u prostoru moraju realizovati izvan postojećih eko-koridora.
C3 – celina obuhvata prostor od takmičarske staze za ribolov do zaliva reke Dervente. Na prostoru koji obuhvata celina C3 nije planirano postavljanje plutajućih objekata na vodi.
U okviru ove celine planira se formiranje i uređenje prostora za takmičarsku stazu za ribolov.
Zona sporta i rekreacije, u vidu takmičarske staze za ribolov, predviđena je u priobalnom pojasu celine C3, u dužini od oko 350m i promenljive je širine oko 20m. Takmičarska staza za ribolov treba biti pristupačna, kako ribolovcima, tako i svim posetiocima i turistima. U njenoj neposrednoj blizini planirano je postavljanje pontonskog ribnjaka. Na području ove celine nalazi se ekološka zona za značajno prisutne biljne i životinjske vrste.
C4 – celina obuhvata zaliv reke Dervente i njeno ušće u jezero Perućac. Celina C4 (zaliv reke Dervente) i u planskom periodu će se koristiti kao dinamični rezervat mresta ribe, sa ribljim stazama, bez postavljanja objekata na vodenoj površini. Rezervat Dervente predstavlja deo jedinstvene celine zajedno sa rezervatima Zvijezda i Brusnica. Izdvojeno područje spada u izrazito vodonosna sa značajnim rezervama podzemnih voda.
Nosilac izrade Plana detaljne regulacije je Opštinska uprava Bajina Bašta, a naručilac izrade Plana je JP Elektroprivreda Srbije – ogranak Drinsko-Limske HE iz Bajine Bašte. Obrađivači Plana su Društvo za projektovanje, urbanizam i ekologiju Andzor inženjering d.o.o. iz Novog Sada, Arhiplan d.o.o. za planiranje, projektovanje i konsalting iz Aranđelovca i Netinvest d.o.o. iz Beograda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala