- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika priprema evropski program za borbu protiv „zlonamernog uticaja Kremlja“

© AP Photo / J. David AkeSedište Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Vašingtonu
Sedište Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID) sprema ažurirani program „podrške demokratiji“ za evropske države koji je usmeren na borbu protiv uticaja Rusije. Televizija „RT“ imala je uvid u dokument.
Prema medijskim izveštajima , projekat je usmeren na pomoć zemljama srednje i istočne Evrope, a konkretno – Bugarske, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Rumunije, Slovenije i Hrvatske.
Očekuje se da će glavni akcenat biti na razvoju potencijala nevladinih organizacija, struktura civilnog društva i medija, koji treba da doprinosu „određivanju kursa na putu ka osiguranju velike posvećenosti zajedničkim evroatlantskim ciljevima“.
Važno mesto u programu zauzima borba protiv negativnog uticaja stranih država u regionu, „koje seju razdor širenjem dezinformacija i finansiranjem korupcije“.
Kako se navodi, u cilju realizacije planiranog zadatka Agencija namerava da ojača aktuelne državne mehanizme koji podržavaju „transparentnost i demokratsku odgovornost“.
U dokumentu se ističe da će posebna pažnja biti posvećena Rusiji. Konkretno, pažnja će biti usmerena na suprotstavljanje „zlonamernom uticaju Kremlja“.
Prema navodima televizije, USAID je već tražio administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena 2,8 milijardi dolara na projekte.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala