- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika naglo povećala uvoz ruske nafte i ne namerava da se zaustavi

© AP Photo / Pat Sullivan. FileRafinerija Ekson mobila u Bejtaunu, Teksas.
Rafinerija Ekson mobila u Bejtaunu, Teksas. - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Američke rafinerije su stale zbog uragana „Ida“ i suočavaju se sa velikim nedostatkom goriva. Međutim, dok s jedne strane, Amerika radi sve da sabotira gasovod „Severni tok 2“ i ograniči izvoz ruskog gasa u Evropu, sa druge strane, nema ništa protiv da sama poveća kupovinu ruske nafte.
Kako piše piše „Blumberg“, američki proizvođači nafte „bacili“ su se u potragu za odgovarajućim sirovinama po celom svetu kako bi zadovoljili potražnju za motornim gorivom. Naime, kompanije u Meksičkom zalivu orijentisane su na teške sorte nafte koje praktično nemaju gde da kupe osim u Rusiji. Sjedinjene Američke Države već su rekordno povećale uvoz i nameravaju da kupe još više.
Prema podacima Uprave za energetske informacije Ministarstva energetike SAD, uvoz sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije u maju se naglo povećao za 23 odsto, na 844.000 barela dnevno.
Još prošle godine uvoz nafte iz Rusije je dostigao maksimum u poslednjih devet godina. Pošto je Saudijska Arabija naglo smanjila izvoz zbog ravnoteže na tržištu, Rusija se našla na drugom mestu najvećih snabdevača SAD. Radi se o tome što su američke rafinerije lišene sirovina iz Venecuele, jer je bivši američki predsednik Donald Tramp 2019. uveo sankcije kompaniji „Petroleos de Venezuela S. A.“
U najtežem položaju su kompanije u Meksičkom zalivu i na Istočnoj obali, uključujući Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron, koje prerađuju teške sorte nafte. Te kompanije uglavnom kupuju u Rusiji mazut koji je potreban za proizvodnju benzina.

„Rusija je prioritetni partner, jer proizvodi mnoga polurafinisana ulja kao što je 'Mazut 100'. To je idealno za američke rafinerije, koje su navikle na gustu, 'prljavu' naftu iz Venecuele i sa Bliskog istoka. Prvu su izgubile zbog sankcija, a kupovina druge je ograničena sporazumima OPEK-a“, navodi se u članku „Blumberga“.

Uragan „Ida“, koji se krajem avgusta obrušio na obalu Meksičkog zaliva, pogoršao je situaciju pošto je veoma oštećena infrastruktura. Ministarstvo energetike je obezbedilo naftu iz strateških rezervi, ali i one su ograničene. To znači da će ponovo morati da se povećava uvoz sirovina. Kako navodi „Blumberg“, ako iko bude na dobitku od uragana „Ida“, to su ruski izvoznici.
„U septembru i oktobru isporuke će se povećati, jer još nije nastavljena eksploatacija u Meksičkom zalivu“, navodi se u članku. Agencija se poziva na učesnike na tržištu i tvrdi da su za nekoliko dana već kupljene tri partije ruske nafte.
Međutim potražnja utiče i na cene. Osmog septembra su cene ruske nafte marke „Urals“ dostigle maksimum u poslednjih osam meseci i premašile cenu marke „Brent“ za 1,05 dolara.
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2021
Amerika rekordno povećala uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala