- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta završetak Severnog toka 2 znači za energetsko sutra Evrope? I Energija Sputnjika

Pratite nas
Uprkos svim protivnicima, ekonomski i politički nastrojenima, koji svoj strah od ruske energetske dominacije u zapadnoevropskim zemljama kriju iza navodne pretnjama Kremlja energetskoj bezbednosti Evrope - gasovod Severni tok 2 je završen.
I, mada je američki predsednik Džo Bajden priznao poraz po pitanju ruskih gasovoda u Evropi još prilikom oproštajne posete odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel Vašingtonu ,evropski sateliti SAD, pre svega Ukrajina, ali i Poljska nastoje i dalje da ožive gasni rat protiv Moskve.
Da smiri duhove u Kijevu i drugim evropskim bazama antiruske energetske propaganda Merkelova je i posle posete Vašingtonu i prošlonedeljne posete Varšavi Merkel ističe da Ukrajina mora biti tranzitno područje za ruski gas i nakon 2024. godine.
Njen kolega, poljski premijer Mateuš Moravjecki bio je kategoričan: „Garancija za tranzit gasa kroz teritoriju Ukrajine, Poljske do zapadne Evrope, element su koji smanjuje mogućnost ucene Rusije - ucene koje se tiču cena i, još važnije, političke ucene”.
Naravno da je i onima koji se ne bave politikom jasno da izjave političara, pogotovo odlazećih, ne vrede mnogo.
Evropljanima, koji su suočeni sa enormnim poskupljenjem prirodnog gasa, između ostalog i zbog slepe poslušnosti svojih političara u sprovođenju raznih energetskih paketa Brisela, sada preostaje da se zapitaju kako će ubuduće sprovoditi gasnu politiku na kontinentu. Nemačka je svoje potrošače obezbedila. To je, jedna od bitnih zasluga Angele Merkel.
Rusija, kao dokazano siguran isporučilac neće ih ostaviti bez tog energenta. Ali, dok su se Evropljani zanosili jeftinijim gasom iz LNG terminal Rusija se okrenula istoku koji je troši sve veće količine ovog energenta.
O tome šta je završetak gasovoda Severni tok 2 doneo Evropi, Rusiji i kako će uticati na gasno evroazijsko tržište, ali i šta cevovodi, koji će ubuduće pored prirodnog gasa “voziti” i vodonik znače za energetsko sutra, u “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovarala je sa Ljubinkom Milinčić, glavnom urednicom redakcije “Sputnjik Srbija”.
Šta završetak Severnog toka 2 znači za energetsko sutra Evrope? I Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala