- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Šta to radiš! Život je lep!“: Životna priča supermena sa Dunava /video/

Renato Grbić
Renato Grbić - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Za Renata Grbića, alasa sa Dunava koji je spasao mnoge ljude od samoubistva, može se reći da je sudbinski predodređen da bude spasitelj. Njegovo ime na latinskom znači „ponovo rođen”, a porodična slava Sveti Nikola je zaštitnik, po crkvenom verovanju, putnika na vodama.
U emisiji „Dok anđeli spavaju“ sa autorkom emisije Marinom Rajević Savić podelio je svoju životnu priču. Rođeni Beograđanin pripada četvrtoj generaciji alasa u svojoj porodici, iako je završio srednju medicinsku školu. Sa bivšom suprugom Gocom vlasnik je restorana „Konoba kod Goce i Renata“.

Sudbinski predodređen da spasava ljude

Prvo samoubistvo skokom čoveka sa mosta koje je igrom slučaja, video, bilo je samoubistvo Branka Ćopića sa Brankovog mosta, a prvom čoveku koga je spasao od samoubistva skokom s Pančevačkog mosta, rekao je: „Šta to radiš! Život je lep!
I od tada, svakome koga spasi, kaže isto. Zovu ga „supermen“ zbog onoga što čini, ali ga kao rođenom duplom strelcu u horoskopu mesto ne drži, a vedar duh ne napušta.

Renato kaže da ne bi mogao da živi bez ribarenja, a u prilog tome kaže i da je kao plod ljubavi njegovih roditelja i začet u čamcu. Goca, njegova bivša supruga, bila je druga ljubav u njegovom životu — posle ribarenja.

Radila je tada u „Dunavskom cvetu“ kao konobar, a i danas nosi na leđima njihov zajednički restoran „Konoba kod Goce i Renata“, dok on više voli da se izležava u čamcu.
„Zaljubio sam se čim sam je video, a pozvao sam je na pecanje, na šta je ona odmah pristala, a ja odmah pao“, priznaje Renato.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuRenato Grbić
Renato Grbić - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
Renato Grbić

„Kad sam je video kako zabacuje štap, kači gliste, samo sam u sebi rekao — ma ova je moja, brate.“

Zaljubio se u ženu koja je volela pecanje

Dok je Goca gazda u restoranu, Renato je u čamcu. Ali, priznaje ima svoj ritual od koga ne odustaje pre nego što uđe u čamac, tako što se prekrsti i pomoli Svetom Nikoli. I za to ima debeo razlog.

„Nekoliko puta sam mogao da se udavim zbog svoje brzopletosti, zakači se mreža za travu, mulj, motor me vuče na jednu stranu, a mreža koja mi je vezana za ruku vuče na drugu… Dubina oko dva metra, a na meni čizme, pantalone, gumeno odelo koje ne bih mogao da skinem … I samo bi me polako povuklo na dno. Udavio bih se, objašnjava on.

Dunav je, ma koliko bio lep, dodaje on, reka koja ne oprašta, može jednom da se pogreši i to je to.
„Nekoliko naših prijatelja se udavilo, a odrasli su na Dunavu. Nekada je na Adi Huji bio krst ribara na kojima su uklesana njihova imena i sada čekamo od grada da se on vrati na isto mesto gde je stajao pre rata“, kaže sagovornik emisije.
Renato je otkrio i jednu tajnu, malo kome znanu, a to je da alas, kaže on, „priča sa ribama“. Evo i kako to izgleda:
„Ajde grizi, vrati se! Gde si mala, dođi…“

Dunava se treba plašiti

Dunav ima neverovatnu ćud i treba ga poštovati, napominje Renato i ne treba se šaliti sa njim, jer je jak i opasan, ali je i reka koju vole svi boemi.

„Uglavnom svi koji dođu, kažu mi da nisam svestan koliko sam srećan čovek. Ja zaista ne bih mogao da živim bez Dunava, priznaje.

Na kraju priče Renato priznaje da je imao idole od malena, a kao i svakom dečaku otac je bio na prvom mestu.
„Moji idoli nisu bili poznati ljudi, voleo sam Crvenu zvezdu i sve sam utakmice pratio dok je bila stara Jugoslavija: Sada više ne pratim fudbal, iako sam skoro 30 godina igrao u nižerazrednim klubovima. Volim sport jer se stvaraju dobri prijatelji za budućnost“, kaže on.
Tihi heroj Beograda zanimljiv je i mnogima koji dođu u Beograd i žele da se slikaju sa njim, što je njemu čudno.

Napisali su šteta što sam Srbin

„Ja sam samo neko ko se nađe u situaciji da nekome u datom trenutku pomogne, kaže on. Bio je junak više inostranih televizija, pre svega američkih, za koje kaže: Tamo odmah postaneš heroj i kad spasiš psa iz vode, pa se o njemu posle snimaju filmovi.“

Kada je izašao prilog o meni da spasavam ljude, dodaje Renato, jedan od komentara nekog Amera je bio — šteta što je iz Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala