- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Reakcija Sarajeva: Bosna pozvala ambasadorku BiH iz Beograda na konsultacije

CC0 / Photo by Markus Winkler from Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Nakon hapšenja Edina Vranja, bivšeg visokog službenika Federalne uprave policiju (FUP) ministarka Bisera Turković pozvala je ambasadorku Aidu Smajić iz Beograda na hitne konsultacije, saznaje bosanski portal „Kliks“.
Ovo je najdirektniji potez u smeru odgovora na potez srpskih vlasti koje su uhapsile državljanina BiH. Do smirivanja situacije poslove u ambasadi će vršiti otpravnik poslova, prenosi „Kliks“.
Na privođenje Vranja ranije su reagovali i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član ove institucije Šefik Džaferović.
Oni su rekli kako ovo predstavlja novi u nizu progona nad građanima Bosne i Hercegovine, koje vrše srpske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.
Kako je istaknuto, cilj srpskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je reč o počinjenim zločinima.
Na hapšenje Vranja reagovali su brojni subjekti u Bosni i Hercegovini, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu tražila je i povlačenje ambasadora iz Beograda.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopštenje u vezi s hapšenjem Vranja, a u njemu navode da je ovaj državljanin BiH osumnjičen za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine, prenosi B 92.
Lisice, hapšenje - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
REGION
Ko je uhapšeni Edin Vranj, zbog kog se podigla tenzija u regionu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala