Otkriveni ostaci „letećeg zmaja“ u pustinji Atakama

CC0 / Pixabay/Damian Trochanowski / Pterosaurus
Pterosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Naučnici u čileanskoj pustinji Atakama otkrili su fosilne ostatke takozvanog „letećeg zmaja“, pterosaurusa iz doba Jure koji je ranije bio poznat samo na severnoj hemisferi.
Leteći gmizavac pripadao je grupi ranih pterosaurusa koji su lutali zemljom pre 160 miliona godina, imao je dugačak, zašiljen rep, krila i oštre zube, preneo je Rojters.
Fosilne ostatke otkrio je Osvaldo Rohas, direktor Prirodnjačkog i kulturnog muzeja u pustinji Atakama, a zatim su ih dodatno istražili naučnici sa Univerziteta u Čileu.
Detalji o otkriću tih stvorenja u južnoj hemisferi objavljeni su u časopisu „Akta Palaeontologika Polonika“.
Otkriće ukazuje na bliske veze i moguću migraciju između severne i južne hemisfere u vreme kada se verovalo da je većina južnih kopnenih masa sveta bila povezana na super kontinentu zvanom Gondvana.
„Postoje pterosaurusi pripadnici ove grupe i na Kubi, koji su očigledno bili obalske životinje, pa su najverovatnije migrirali između severa i juga ili su možda jednom došli i ostali, ne znamo“, rekao je Džonatan Alarkon sa Univerziteta u Čileu, naučnik koji je vodio istragu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0