Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Pitanje Kosova neće nestati“: Poruka Angele Merkel posle sastanka sa Vučićem /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAngela Merkel i Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Beogradu
Angela Merkel i Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratili su se medijima posle sastanka u četiri oka u Palati Srbija. Merkelova je poručila da kosovsko pitanje neće nestati i da se mora rešiti, a Vučić je naglasio da je Srbija svesna šta je uslov za ulazak u EU.
Predsednik Srbije je izjavio da je poseta kancelarke Nemačke za našu zemlju velika čast.
„Lično sam ponosan što sam posle mnogo godina saradnje imao čast da je primim na kraju mandata“, rekao je Vučić.
Zahvalio se za sve ono to je učinila za Srbiju i Republiku Srpsku i poručio da kod nas zahvalnost ne traje kratko.
„Imali smo otvorene razgovore o svim važnim pitanjima, evrointegracijama Srbije i regiona, usklađenosti spoljne politike Srbije sa politikom EU i rekao sam da smo podigli usklađenost sa 45 na 62 odsto. Razgovarali smo i o Berlinskom procesu“, rekao je predsednik Srbije.
Najavio je da u Beograd uskoro dolazi Ursula fon der Lajen sa kojom će Srbija potpisati ugovor o izgradnji puta Niš-Prokuplje-Priština, što je, kako je naglasio, rezultat politike Merkelove a za naš narod od velikog značaja.
Vučić je naveo da je sa Merkelovom razgovarao o bilateralnim odnosima, dijalogu Beograda i Prištine ali i o vladavini prava, reformi medijskog sektora.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Aleksandar Vučić
Istakao je da je Srbija veliku podršku Nemačke imala i na polju obrazovanja, dodajući da je počela i saradnja na planu klimatskih promena.
Predsednik Srbije je otkrio da je vežbao na nemačkom poruku za kancelarku, ali da je zbog treme i straha odlučio da to izgovori za vreme svečane večere kada će, kako je naveo, predstaviti kancelarki ideju „Otvorenog Balkana“.

„Znamo šta je uslov za pristupanje EU, mi to ne krijemo“

Vučić je rekao da neće da negira saznanje o tome da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za pristupanje Evropskoj uniji i da se zato vodi dijalog.
„Spremni smo da razgovaramo i ponudimo sva kompromisna rešenja, da imamo slobodan protok robe, usluga i da približimo ljude, pa će postizanje kompromisa biti lakše. Znamo i svesni smo činjenice da pre rešavanja ovog pitanja nećemo postati deo EU“, kazao je Vučić.
On je ponovio da je protiv zamrznutog rešenja, dodajući da to mora da bude kompromisno a ne ponižavajuće rešenje za Srbiju.

„Pitanje Kosova neće nestati, mora se rešavati“

Merkelova je istakla da su Srbija i Nemačka za sve ove godine došle do otvorenih odnosa i postigle rezultate.

„Na tom putu smo postigli ceo niz rezultata bez obzira što je pred Srbijom i celim regionom još dug put do članstva u EU, što je naš zajednički cilj“, naglasila je Merkelova.

Ona je najavila pola miliona evra pomoći za obnovu Srbije, a povodom godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju.
„Razgovarali smo o otvaranju novih poglavlja u okviru pregovora o članstvu i na planu vladavine prava potreban je napredak i predsednik je izneo obećanja i planove“, istakla je Merkelova, navodeći da predsednik Vučić nije osoba koja daje lažna obećanja na čemu mu je zahvalna.
Jedna od tema razgovora bio je Berlinski proces koji ne treba da zameni članstvo u EU već da omogući veće povezivanje, dodala je Merkelova.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAngela Merkel u Beogradu
Angela Merkel u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Angela Merkel u Beogradu
Merkelova je kazala da joj je drago da čuje da se Srbija aktivno bavi reformom pravosuđa, dodajući da je Evropa ta koja to treba da oceni.
„Vidimo napredak i niz rezultata. Imamo veliki geostrateški interes da se sve ove zemlje regiona prime u EU. Ima i nazadovanja, ali moramo i sa naše strane imati na umu koliko je važan taj interes približavanja regiona EU“, rekla je Merkelova.
Na pitanje o Kosovu kao uslovu za članstvo Srbije u EU, Merkelova je odgovorila:

„Neka pitanja će se rešiti na kraju nekog procesa, svi znaju da nisu sve zemlje EU priznale Kosovo, pitanje se mora rešiti da bi sadašnje članice EU potvrdno odgovorile na pitanje o pristupanju Srbije EU. Ja sam za pragmatičan pristup, pitanje Kosova neće nestati, mora se rešavati, ja sam za mapu puta u okviru koje će se rešavati i druga pitanja“.

Upitana da li će i novi kancelar isto tako predano biti posvećen regionu i Srbiji i da li će se berlinski proces nastaviti, Merkelova je rekla:
„Mislim da će se svaki izabrani kancelar zalagati za proces na Zapadnom Balkanu uključujući i Berlinski proces i Evropska komisija ima veliki interes za evropske integracije regiona. Nije samo Nemačka ta koja se angažovala u Berlinskom procesu, možda smo pokrovitelji, ali optimista sam da ćemo s tom inicijativom nastaviti“.
Kada je reč o inicijativi „Otvoreni Balkan“, ona je naglasila da procesi moraju biti otvoreni, a cilj je da u toj inicijativi bude svih šest zemalja.
Odgovarajući na isto pitanje, šta će biti kada dođe novi kancelar, Vučić je rekao da predstavlja ponosnu zemlju, dobrih i vrednih ljudi ali koja ne odlučuju u Evropi.
„Pratićemo šta se zbiva i ko god bude novi kancelar nastojaćemo da imamo najbolje moguće odnose, ali i za godinu dana ću imati samo reči hvale za Merkelovu za razliku od nekih drugih koji će iskorititi prvu priliku da kažu nešto protiv njene politike“, rekao je Vučić. Verujem da region može da bude mašina rasta ne samo neko ko pravi problem, ekonomska pitanja mogu da nas povezuju. Verujem u dobru budućnost Srbije i regiona i da možemo da postižemo mnogo bolje rezultate nego što smo postizali“, naveo je Vučić.
Vučić je naglasio da je Angela Merkel bila apsolutni lider Evrope, dodajući da sada, kada odlazi sa funkcije, strahuje ko će to posle nje biti.

Litijum i zaštita životne sredine

Vučić i nemačka kancelarka razgovarali su i o pitanju zaštite životne sredine, navodeći da, ukoliko u Srbiji budu realizovana bilo kakva iskopavanja litijuma, sve mora da bude urađeno u skladu sa najvišim standardima, čuvajući životnu sredinu.
Na pitanje novinara da li je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji, budući da interesovanje za ovu rudu pokazuju i SAD i Kina, Merkel je odgovorila da se, ukoliko se ceo svet interesuje za to, interesuje i Nemačka.
Podsetila je da je veliki broj nemačkih investicija u oblasti auto-industrije u Srbiji, navodeći da je litijum važan za buduću mobilnost i pravljenje baterija.
„Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vršiti u skladu sa ekološkim standardima. EU ima dobre standarde održivosti. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje“, rekla je Merkelova.
Podsetimo, Merkelova je nešto posle 16 časova doputovala u dvodnevnu posetu Srbiji.
Inače, ovo je poslednja poseta Merkelove Srbiji u svojstvu kancelara. Ona uskoro odlazi sa dužnosti, a povlači se i iz političkog života.
Posle Beograda, Merkelova ide u Tiranu gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana.
Angela Merkel sedi prilikom intoniranja himni u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
SRBIJA
Angela Merkel u Beogradu: Kako je izgledao svečani doček /video, foto/
Generalna proba prikaza „Sloboda 2019“ - avioni MiG-29 RV i PVO Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
SRBIJA
Šest srpskih „migova“ dopratilo avion Merkelove /video/
Balkanski samit u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
SRBIJA
Šta će Vučić pokloniti Angeli Merkel /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala