- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ministar otkrio koliko će trajati vojni rok ako se vrati obavezno služenje vojske

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije
Promocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je danas da ne može da zna unapred da li će se na državnom nivou doneti odluka o obaveznom služenju vojnog roka, ali očekuje da će sve biti jasno do kraja godine.
"Ne mogu sada da kažem da li smo bliži vraćanju obaveznog vojnog roka. Moramo sve temeljno da pripremimo pre nego što se odluka donese, jer su kasarne bile devastirane. U toku su rasprave na ovu temu, a ukoliko bude obaveznog roka, mislim da smo najbliži modelu od šest meseci. To neće biti 'idite u vojsku da čistite kasarne', već će biti pravo služenje vojske", izjavio je Stefanović za TV Prva.
On je naglasio da Srbija jača vojsku, ali ne da bi nekome nešto pokazivala, niti da bi ugrožavala nekoga iz regiona.
"Srbija želi da pokaže samo da nije nikakva meta ili plen, i da njeni građani nisu zaštićeni. Jer, kada god je Srbija imala jaka vojsku, niko je nije dirao. Ovo je defanzivna stvar, stvar odvraćanja protivnika. Uostalom, kada je Srbija vodila osvajačke ratove? Nikada. Samo smo branili svoj narod. Uvek smo spremni, ali dao bog da nikad ne zatreba", naglasio je Stefanović.
Ministar odbrane je naglasio da su vojnici Srbije danas u mnogo boljem finansijskom položaju nego pre.
"Imali smo jednu povišicu kada su je svi dobili u javnom sektoru, i jednu posle toga. Dakle, u sedam, osam meseci smo imali dve povišice i, nadam se, u narednom periodu bi trebalo da imamo još jednu povišicu kada je drugi u javnom sistemu budu dobili", naveo je on.
On kaže da plate "nisu savršene", ali da se država trudi za svoje vojnike.
"Nisu savršene, ali smo mladim ljudima omogućili da imaju pristojne plate i da kupuju stanove po beneficiranim cenama. Omogućili smo im da imaju dobru uniformu, čizmu, opremu. Trudimo se da ti ljudi imaju dobar standard, da ne strahuju za životni standard svojih porodica", poručio je Stefanović, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala