- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropski parlament nastavlja svoje pokušaje u "obuzdavanju Rusije", slede nove mere

© AP Photo / Francisco SecoZasedanje Evropskog parlamenta u Briselu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta u nacrtu izveštaja o odnosima EU i Rusije koji se planira da bude usvojen na plenarnoj sednici u Strazburu poziva se na jačanje vojnog potencijala za obuzdavanje Rusije.

"EU, zajedno sa NATO-om i međunarodnim partnerima, mora da obuzda Rusiju kako bi se održao mir i stabilnost u Evropi i šire, uključujući za račun jačanja sopstvenog vojnog potencijala", navodi se u projektu dokumenta.

Po mišljenju autora izveštaja, EU treba da izvrši pritisak na Rusiju kako ne bi dozvolila njeno "mešanje u poslove istočnih i južnih suseda saveza".
"EU treba da proširi sankcije koje bi obuhvatile "pasportizaciju" (izdavanje ruskih pasoša u Donbasu) i organizaciju nelegitimnih izbora na Krimu, kao i da poveća odgovornost Rusije za blokiranje realizacije Minskih sporazuma i pregovora u normandijskom formatu. EU treba da koordinira ove mere sa SAD kako bi se proširio njihov opseg i povećala njihova efikasnost", navodi se u dokumentu.
Istovremeno, Rusija je više puta saopštila da nije strana u konfliktu u Ukrajini niti subjekat Minskih sporazuma o rešavanju krize.
"EU treba da bude spremna da ne prizna ruski parlament i razmotri obustavljanje članstva Rusije u međunarodnim organizacijama sa parlamentarnim skupštinama, između ostalog u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, ako parlamentarni izbori 2021. godine u Rusiji budu proglašeni nepoštenim i budu održani uz kršenje demokratskih principa i međunarodnog prava", navodi se u dokumentu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala