- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Britanija ima čudo, ali nikad niko kao „Mala Mo“

© AFP 2023 / PETER PARKSMonika Seleš
Monika Seleš - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Ema Radukanu, britanska teniserka, postala je jedna od najmlađih Grend slem šampionki, ali ipak neće moći da ponovi uspeh Monike Seleš, nekada najbolje igračice sveta.
Iako je svet ostao fasciniran 18-godišnjom Emom Radukanu koja je postala prva kvalifikantkinja koja u svojim rukama drži Grend slem trofej, ona nije najmlađa teniserka koja je ostvarila ovakava podvig.
U trenutku kada je imala 16 godina Monika Seleš, jugoslovenska teniserka osvojila je Rolan Garos nakon pobede protiv Štefi Graf i time nagovestila da će beli sport dobiti igračicu za istoriju.
Do svoje 19. godine, Seleš je osvojila neverovatnih sedam titula. „ Mala Mo“ najviše je dominirala 1991. godine kada je osvojila Australijan open i Otvoreno prvenstvo Amerike, a obranila je i trofej na Rolan Garosu.
Iste godine postala je prva teniserka sveta.
Naredne sezone Monika je obranila sve tri titule i tako sa samo 19 godina bila vlasnica sedam Grend slem pehara.
Karijera mlade Eme Radukanu može da podseća na uspeh jugoslovenske teniserke, ali i na podvige koje je pravila bivša švajcarska teniserka Martina Hingis.
Proslavljena teniserka osvojila je Otvoreno prvenstvo Australije sa samo 16 godina, a time je čak i nadmašila Moniku Seleš koja je bila nekoliko meseci starija kada je osvojila svoj prvi Grend slem.
Hingis je u svojoj 18. godini imala već pet titula sa najprestižnijih teniskih turnira. U belom sportu ostaće upamćena kao legenda jer je imala samo 15 godina kada je u ženskom dublu sa Čehinjom Helenom Sukovom osvojila Vimbldon.
Time je ujedno postala najmlađa šampionka Grend slema i do danas se nije pojavila teniserka koja je ponovila takav uspeh.
Nažalost, Monika Seleš i Martina Hingis završile su profesionalen karijere mnogo ranije nego što je trebalo.
Karijera „Male Mo“ ostaće upamćena kako po brojnim trofejima tako i po tragičnom događaju kada je jedan navijač Štefi Graf tokom meča na turniru u Hamburgu nožem pogodio kičmu Monike Seleš.
Stadionom je odjeknuo vrisak, a već je moglo i da se nasluti da je teniskoj legendi naneta povreda posle koje će se teško vratiti.
Ipak, heroina je izašđla na teren nakon oporavka, ali nije uspela da igra kao u najboljim danima.
Zbog toga je nakon nekoliko prekida Monika Seleš odlučila da završi profesionalnu karijeru u 30. godini života.
Srećom, Martina Hingis nije se suočila sa sličnom situacijom, već je sama odlučila da se u 23. Godini zbog povreda i pritiska koji joj je donela slava povuče iz belog sporta.
Obe su karijeru završile 2003. Godine, a 18 godina kasnije deluje kao da su dobile naslednicu.
Možda su Grend slem osvojile ranije nego što je to uspela Britanka, ali mlada Ema Radukanu na US openu pokazala je neverovatnu igru i talenat.
Devojka koja za dva meseca puni 19 godina preko kvalifikacija došla je do pehara na Otvorenom prvenstvu Amerike i tako uradila nešto što pre nje ipak nisu supele ni Monika ni Martina.
Sjajna je tokom Grend slema u Americi bila i Lejla Fernandez, Emina vršnjakinja iz Kanade koja je na putu do finala pobedila Naomi Osaku i Anđelik Kerber, bivše prve teniserke sveta.
Mlade dame definitvno će tek harati svetom...
Ema Radukanu US Open - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
SPORT
Pala je krv, želeli su skandal, ali je Srpkinja pokazala čvrstu ruku
Ema Radukanu - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
SPORT
Britanka ispisala istoriju: Od kvalifikacija do pehara US Opena
Lejla Fernandez - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
SPORT
Nastavlja se najlepša bajka US Opena – čudo od deteta je u finalu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala