- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Argentina: Efikasnost „Sputnjika lajt“ veća od 80 odsto na starijoj populaciji

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaKutija sa ampulama vakcine "Sputnjik lajt"
Kutija sa ampulama vakcine Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Ispitivanje sprovedeno u argentinskoj provinciji Buenos Ajres pokazalo je da efikasnost primene prve komponente ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) među ljudima starosti 60 do 79 godina iznosi do 83,7 odsto, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.
Rad je objavljen u recenziranom časopisu „Eklinikal medisin“, čiji je izdavač vodeći medicinski časopis „Lanset“.

U Fondu su istakli da je, prema ispitivanju u provinciji Buenos Ajres, vakcina „Sputnjik lajt“ (prva komponenta vakcine „Sputnjik Ve”) pokazala efikasnost od 78,6-83,7 odsto protiv virusa korona među starijom populacijom od 60 do 79 godina koje se nalaze u grupi sa povećanim rizikom.

„Sputnjik lajt“ je pokazao znatno veću efikasnost protiv kovida među starijim osobama u poređenju sa mnogim dvokomponentnim vakcinama, ističe se u saopštenju Fonda.
Autori ispitivanja su 15 stručnjaka iz Ministarstva zdravlja provincije Buenos Ajres, Fakulteta medicinskih nauka Nacionalnog univerziteta La Plata, Odeljenja za imunologiju Dečje bolnice „Sestra Marije Ludovik“ (La Plata, Buenos Ajres) i Računarskog instituta na Univerzitetu u Buenos Ajresu.
Kako se navodi u saopštenju Fonda, „Sputnjik lajt“ takođe je, prema proračunima na osnovu podataka više od 40 hiljada ljudi do kojih je došlo Ministarstvo zdravlja provincije Buenos Ajres, pokazao efikasnost protiv hospitalizacije na nivou od 82,1-87,6 odsto.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta 2020. potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je registrovana u 70 zemalja ukupne populacije više od četiri milijarde ljudi.
Korona virus vakcina - Sputnik Srbija
„Sputnjik Ve“

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala