- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto se Amerika plaši kineske ekspanzije u Karipskom moru

© AP Photo / Andy WongKina i SAD
Kina i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su veoma zabrinute zbog „morske ekspanzije“ Kine u Karipskom moru. U skladu sa tvrdnjama nekih američkih eksperata, Kina je preko svojih kompanija, koje su se specijalizovale za upravljanje morskim lukama i izgradnju lučke infrastrukture, preuzela kontrolu nad većinom morskih luka Kariba, piše „Nezavisimaja gazeta“.
Kina već kontroliše najveću luku u zoni Antila - Kingston na Jamajci i čak Friport na Bahamskim ostrvima, luku glavnog saveznika SAD u regionu koja se nalazi na samo 160 kilometara od američke obale.
Među aktivnim borcima za hitno preduzimanja mera protiv Pekinga je američki admiral Krejg Faler. On je izjavio da je u toku ubrzano prodiranje Kine u region koji Vašington odavno smatra svojim „dvorištem“.
Prema njegovim rečima, težnje Kine da modernizuje infrastrukturu u lukama Jamajke i Dominikanske Republike, koje se nalaze u neposrednoj blizini Panamskog kanala, predstavljaju direktnu stratešku pretnju za SAD. Predstavnici američkih vojno-političkih krugova smatraju da Kina može da koristi luke karipskih država za materijalno-tehničku podršku brodova Ratne mornarice Kine koje se nalaze u regionu. Njihove sumnje su se pojačale posle informacija iz medija da su kineski objekti u lukama, navodno, bili pod zaštitom dobro naoružanih i opremljenih privatnih vojnih kompanija.
Brigu Vašingtona izaziva i aktivnost Kineza po pitanju uvećanja dubine luka koje se nalazi pod njihovom kontrolom u nizu drugih regiona. Peking to objašnjava potrebom da prime teretne brodove velikih gabarita kako bi se povećala efikasnost prevoza tereta. Pored toga, povećanjem dubine luka će se omogućiti i prijem ratnih brodova sa velikim deplasmanom. Vašington se boji da bi slične akcije Kina mogla da ima i u lukama karipskih država.
Američki strah deli i direktor Centra za globalne probleme Univerziteta Navari u Španiji Emili Blasko. U skladu sa njegovim informacijama, u aprilu prošle godine kineska kompanija „Merčants port holdings“ je postala akcioner luke na Jamajci koja je najbliža Panamskom kanalu. Ovim je luka postala najprofitabilnija luka za Kinu koja ima i najintenzivniji transportni saobraćaj u zoni Karipskog basena.
Po tvrdnjama Blaska, Jamajka se pretvorila u državu Antila koja ima najviše koristi od kineskih kredita. Od 2005. godine do danas ukupna suma kineskih kredita koje je Jamajka dobila je 2,1 milijardi dolara. Moguće je da pod pritiskom Vašingtona Jamajka spreči Peking da uspostavi kontrolu nad još jednom lukom Got Ajland. Međutim, nije isključeno da će Peking pre ili kasnije uspeti u svojoj nameri.
Kina je zainteresovana i da preuzme kontrolu nad lukom Mansanilo u Dominikanskoj Republici, koji se nalazi u blizini komercijalnog morskog puta prema Americi. Međutim, rukovodstvo države za sada to odbija, izjavljujući da neće prepustiti Kinezima infrastrukturne objekte od strateškog značaja, kako ne bi ugrozila dobre odnose između Vašingtona i Santo-Dominga.
Tokom posete Americi Dominikanski predsednik Luis Abinader je nedvosmisleno podvukao da su „ekonomske investicije Kine dobrodošle samo u onim oblastima koje nemaju strateški značaj“. Međutim, to nije zasmetalo Dominikanskoj Republici da od Kine uzme kredit od 600 miliona dolara u zamenu da Santo Domingo ne prizna Tajvan.
Kina pokazuje veliko interesovanje za lučku infrastrukturu država u regionu kao što su Kuba, Bahamska ostrva, Trinidad i Tobago, Antigva i Barbuda. Kinezi su već sagradili objekte lučke infrastrukture u Nort Abaku na Bahamskim ostrvima, dok je na Kubi kompanija „China Communications Construction Company (CCCC)“ dobila ugovor za izgradnju novog terminala u luci Santijago de Kuba.
U kontekstu sve većeg uticaja na karipske države, britanski mediji su optužili Kinu da je ona odgovorna što Barbados namerava da prekine kraljevanje britanske kraljice nad ostrvom, da izabere svog šefa države i u budućnosti se možda potpuno povuče iz Britanskog Komonvelta.
Nije isključeno ni da će u bliskoj budućnosti SAD pojačati pritisak na karipske zemlje sa ciljem da se ne dopusti „morska ekspanzija“ Kine u regionu. Moguće je da će odbijanje Jamajke i Dominikanske Republike da daju Kini na korišćenje nove luke predstavljati prve napore Vašingtona u tom pravcu.
Avion - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Novi front Kine i Amerike na nebu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala