00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Aleksandar Prvi Karađorđević“
21:00
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Veliki rizici za zdravlje": Ruski nutricionista savetuje koliko često treba jesti meso

CC0 / Pixabay / Meso
Meso - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Neki ljudi isključuju iz ishrane govedinu, svinjetinu, ovčetinu, pileće batake, kao i druge vrste mesa kojim protein mioglobin daje crvenkaste nijanse, rekla je ruskom radiju Sputnjik lekarka-nutricionista, kardiolog Asijat Hačirova. Zaista, ne treba zloupotrebljavati takozvano crveno meso, ali ga ne treba ni u potpunosti izbaciti, smatra ona.

"Postoje ljudi koji uopšte ne jedu meso. Iako bi crveno meso trebalo da bude deo naše ishrane, jer sadrži gvožđe koje održava hemoglobin u našoj krvi. Međutim, ono povlači za sobom velike rizike razvoja onkoloških i kardiovaskularnih bolesti. Zato se preporučuje da se ne jede više od dva do tri puta nedeljno", rekla je doktorka.

Ona je objasnila kako pravilno spremiti meso kako bi ono bilo maksimalno korisno za zdravlje.
"Najzdraviji, najdijetalniji načini spremanja su kuvanje i grilovanje. Najvažnije je da se prati da se ne stvori crna kožica koja nastaje pri sagorevanju. Sada se prodaju električni aparati za grilovanje – kao suvi tiganj na kojem se najbolje može spremiti meso", navela je Asijat Hačirova
Bolje je na roštilju peći meso u tiganju, podmazanom uljem, nastavila je ona. Ipak, svaka marinada nije prigodna za upotrebu prilikom priprema ovakvih jela.

"Otvorena vatra je mnogo puta bolja, od prženja u ulju. Glavno je koristiti pravilnu marinadu, kako u njoj ne bi bilo majoneza. Nekoliko puta nedeljno ne bi trebalo jesti takvo meso, ali jednom nedeljno, u manjim količinama, možemo sebe častiti", smatra lekarka.

Postoji mišljenje da je neka vrsta mesa više za leto, a druga za zimu. Međutim, ona se ne slaže sa tim. Po njenim rečima, nema razloga da se neko meso smatra "letnjim", a neko "zimskim", prilikom izbora proizvoda ne treba se orijentisati na godišnje doba, već na sopstvene navike i sklonosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala