Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tri razloga zbog kojih arhiva OVK neće biti otvorena

© AFP 2022 / ERIC FEFERBERGPripadnik terorističke organizacije OVK
Pripadnik terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Priština se ponovo uznemirila posle najave da će Kosovo Srbiji otvoriti sve arhive, uključujući i arhive OVK. Momir Stojanović, general u penziji, smatra da bi se pojavljivanjem te arhive obznanilo ne samo šta je sve OVK činila, već i ko joj je sve od međunarodnih faktora pomagao, pa i to da OVK nije — rasformirana.
Priština uporno negira da arhive OVK postoje, ali šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja podsetila je da je prethodna Skupština Kosova izradila Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK, koji uključuje i zaštitu arhive, čime je faktički potvrdila postojanje takvih ratnih dokumenata.

Arhiva OVK je višestruko opasna

Momir Stojanović za Sputnjik kaže da je uveren da takav dokument postoji, ali napominje i da ima nekoliko razloga zbog čega te arhive neće najverovatnije nikada ugledati svetlost dana.

„Neka uređena arhiva ne postoji, ali postoji arhiva štabova sedam operativnih zona OVK, kako je Kosovo i Metohija bilo podeljeno u to vreme. Sve operativne zone, kao i ceo OVK, imali su pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, polaganju zakletve, ustrojstvo, naziv jedinica, evidenciju šta je koja zona OVK u određenom momentu radila, koje operacije, koje logore držala i gde. Evidenciju o mučenjima civila i srpskih snaga bezbednosti koji su bili zarobljeni i tako dalje, objašnjava Stojanović.

Takođe, u tim dnevnicima je, dodaje on, zabeležena i sva novčana pomoć međunarodnoj podeli OVK, kao i naoružavanju iz Albanije i drugih država tokom rata.

Svedok umešanosti međunarodnog faktora

„Znači, sve to bi se našlo u toj arhivi. Mi nismo u prilici niti bilo ko verovatno u svetu da dođe do te arhive sada, jer je ona dvostruko opasna. Prvo, zato što bi se kroz nju videla saradnja mnogih uticajnih faktora iz međunarodne zajednice sa terorističkom OVK, pa do umešanosti Oebsa, stranih emisara, oficira mnogih stranih armija koji su bili instruktori u OVK štabovima, pa do umešanosti raznih američkih kongresmena koji su obilazili OVK štabove i hrabrili teroriste, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Drugi razlog, po njegovim rečima, jeste taj što bi se uvidom u tu arhivu OVK na neki način identifikovale i dale polaznu osnovu za mnoge istrage o zločinima OVK.
„Treći razlog koji je savremenije prirode je da bi se kroz tu arhivu moglo videti da OVK nikada nije ni rasformirana, što je trebalo da urade međunarodne snage. Videlo bi se da naoružanje OVK i dalje postoji skriveno na tajnim mestima, pa jedinice OVK mogu u svakom trenutku ponovo da se formiraju, a postojeće naoružanje da iskoriste za gerilsku borbu“, navodi Stojanović.

OVK nije rasformirana, već je u pripravnosti

General Stojanović smatra da su se sa arhivom OVK mogle desiti dve stvari — da je operativni deo uništen, ili da se ona nalazi u nekoj od država kosovskih mentora, najverovatnije u Americi, jer kako bi drugačije bilo suđeno Tačiju i ostalim OVK pripadnicima u Hagu ako selektivno nije davan materijal za njihove optužnice. Na pitanje šta se onda nalazi u državnoj arhivi OVK, Stojanović kaže:

„Arhiva koju drže odnosi se na jedinice koje su oni navodno rasformirali, sa imenima i prezimenima ljudi, njihovim dužnostima. Navodno je uništeno naoružanje, a evidencija boraca OVK je zadržana. I to je sve što bi se moglo naći u Prištini po pitanju arhive OVK, smatra general Stojanović, koji je inače doktorirao upravo na temu OVK borbe tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Inače, Kusari-Ljilja je na svom Fejsbuk nalogu navela da isti oni akteri i iste političke grupacije koje su u prethodnom sazivu Skupštine Kosova izradile i predstavile Nacrt zakona o zaštiti vrednosti rata OVK i u taj zakonu uključile i arhive OVK, sad najviše napadaju Kurtijevu vladu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala