- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici pronašli način kako otkriti otrov u voću

CC0 / Pixabay / Voće
Voće - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Ruski naučnici su pronašli nov način za otkrivanje otrova u voću čak i kada se nalazi u malim količinama. Metod su otkrili eksperti Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta „MIFI“.
Kako se navodi u naučnom listu „Mikrohemikal žurnal“, reč je o tiabendazolu koji predstavlja derivat benzimidazola. To je aditiv koji se koristi kao konzervans za agrume i banane kako bi se sprečila buđ. Ovo je otrovna supstanca koja je zabranjena u Rusiji i Evropskoj uniji.
Na univerzitetu „MIFI“ su naveli da je tiabendazol izuzetno toksičan za ljude.
„Osnovni znaci trovanja su mučnina, povraćanje, glavobolja, pospanost i groznica. U slučaju da tiabendazol dospe u organizam može narušiti rad jetre, uticati na razvoj ploda, a može izazvati i alergijske reakcije“, izjavio je docent Konstantin Katin za Sputnjik.
Naučnici su napravili specijalan rastvor na osnovu betaina (ili trimetilglicin) i 2-furoinske kiseline koji identifikuju tiabendazol u voću i osvetljavaju ga.

„Dozvoljenu količinu tiabendazola u voću i povrću uspostavljaju odgovarajući organi vlasti. Norma se pomalo razlikuje u zemljama i za razne tipove voća i iznosi oko pet miligrama po litru. Tehnologija koju smo pronašli omogućava da se otkrije koncentracija tiabendazola koja je 50 puta manja od dozvoljene“, rekao je Katin.

Plan je da se patentira tehnologija i da se akredituje u komisiji Evropske unije. U isto vreme, eksperti rade i na razvoju sličnih metoda koje bi omogućile pronalaženje otrova u kozmetici.
Hamburger - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
DRUŠTVO
Koja hrana dodaje minute životu, a koja ih oduzima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala