- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Neprijatelj u gostima – već 13 godina /video/

© AP Photo / Frank Franklin IINovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta na US openu pokušava da dođe do svoje 21. Grend slem titule, a najveća prepreka ostala je ista već 13. godinu zaredom – publika.
Đoković je prvi put na teren US opena izašao 2005. godine, ali publika u Njujorku svoje pravo lice pokazala je tri godine kasnije kada je Novak kao finalista zvižducima ispraćen sa stadiona.
Tada počinje neprijateljsko ponašanje navijača u Americi prema jednom od najboljih tenisera svih vremena, Novaku Đokoviću.
Nije tajna da je Novak na početku karijere imao problema sa čestim povredama zbog čega se nalazio na meti osuda i kritika. Jedan od tih koji Đokovića nije shvatao ozbiljno je i Amerikanac Endi Rodik.
Kako se približavao US open 2008. godine tako je Rodik sve češće medijima davao izjave u kojima se podsmevao povredama Đokovića, pa ga i tužio za „foliranje“.
Đoković je nakon toga „hladne glave“ izašao na teren u četvrfinalu poslednjeg Grend slema u godini i posle borbe u pet setova savladao Rodika.
Tokom celog meča Novak je služao zvižduke i prozivke publike, ali je prvi reket sveta na kraju imao jasnu poruku koja se prepričava i danas.
Novinar je upitao Đokovića pred punim stadionom šta se desilo posle prva dva seta koja je dobio, a onda je Novak ironično odgovorio.
„Rodik je rekao da sam imao oko 60 povreda, izleda da nemam je l' da, sviđalo vam se to ili ne tako je. Znam da je publika protiv mene jer misli da foliram. To nije lepo“, objasnio je Đoković, a onda ga je publika ispratila u ne tako lepoj atmosferi iako je novinar zamolio za aplauz.
Deceniju kasnije Rodik je otkrio da je hteo da bije Novaka nakon tog čuvenog četvrtfinala.

„Deklasirao me je baš kako je hteo, ali je onda cvrkutao posle toga. Znate čim je ušao u svlačionicu zaleteo sam se na njega i gurnuo ga na ormariće. Onda sam shvatio da je njegovo trener (Gebhard Fil Grič) veći od Donovana( legenda NFL lige)“, otkrio je Amerikanac.

Tako je počelo, a iz godine u godinu se samo nastavljalo.
Anabel Kroft, britanska teniserka nedavno je podsetila na meč Novaka Đokovića i Rodžera Federera iz 2015. godine.
„Činilo se da je ceo stadion bio protiv njega. Bila je tišina kada bi on napravio poen, a klicalo se kada bi pogrešio. Neverovatna je hrabrost koju je tada pokazao. Nisam verovala da 20.000 navijača traži njegovu krv i nada se da će izgubiti. Bilo je okrutno na mnogo načina“, prisetila se teniserka tog US opena.
Publika na US openu išla je toliko daleko da su Novaka pokušavali da izbace iz takta i pre meča. Ta 2019. godina na četvrtom Grend slemu u godini pokazala je koliko daleko doseže mržnja prema najboljem teniseru sveta.
Najpre je neposredno pred treće kolo sa Denisom Kudlom neko od navijača dobacio uvredljivu poruku za Đokovića tokom zagrevanja za duel.
Novak je prišao navijaču i ljuto odgovorio.
„Naći ću te posle meča, veruj mi“, poručio je Đoković navijaču.
Nova neprijatnost usledila je već u narednom duelu kada je Novak zbog povrede bio prinuđen da preda meč Stenu Vavrinki, švajcarskom teniseru.
Umesto da bude ispraćen sa terena uz aplauz, Novaku je ceo stadion zviždao, a to je nešto što nikako ne priliči nijednom sportu.
Dramataična situacija za svetskog broja jedan dogodila se i 2020. godine kada nije bilo publike na stadionu.
Novak je tada diskvalifikovan u četvrtom kolu US opena kada je u toku duela sa Pablo Karenjo Bustom slučajno pogodio lopticom linijskog sudiju.
I danas, 13 godina kasnije od prve neprijatne situacije Novak na US openu prolazi kroz isto. Teniseri se menjaju, Đoković obara rekorde , a publika u Njujorku ostaje ista.
Tokom prva dva meča na ovogodišnjem US openu Novak viđena je repriza koja se emituje svake godine.
U prvom kolu protiv Holegar Runea, Novak nije želeo da pozdravi publiku na uobičajen način, dok se u drugom suočio sa neprijateljski nastrojennim navijačem.
Tokom četvrtfinalnog meča protiv Matea Beretinija, publika je ponovo nemilosrdno dobacivala, da bi Novak tada uobičajeno gestikulirao stavljanjem prsta na uvo izgovorio „Ne čujem vas“!
Srpski teniser Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
SPORT
Novak u sukobu sa Amerikancima i čuveno – „ne čujem vas“ /video/
Ako je suditi po prethodnim godinama, pa i drugim turnirima koa što je na primer Vimbldon gde Đokovića takođe ne dočekaju raširenih ruku, onda nema razloga za brigu.
I kada je publika glasno zviždala, i kada se umesto aplauza hiljada ljudi za dobar potez „čula“ tišina Novak Đoković je sa stadiona u Americi izlazio kao pobednik.
Nakon čuvenog pomenutog meča iz 2015. godine i pobede nad Federerom, Đoković je dao odgovor na to kako uspeva da se nosi sa tim što ga publika na US openu ne voli.
„Kad god bio oni vikali Rodžer, ja bih to u glavi preveo kao Novak“, recept je najboljeg tenisera sveta.
Đoković u nedelju u 22 časa igra protiv Danila Medvedeva u finalu US opena i to će biti retka prilika u kojoj će publika morati da mu se pokloni, ukoliko dođe do 21. i „Kalendarskog grend slema“.
Aleksander Zverev proslavlja pobedu protiv Matea Beretinija u Madridu - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
SPORT
„Đoković neka puzi, ja odoh u finale“
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
SPORT
Novak: On je „čekićar“, ali sam ja odigrao najbolji tenis ove godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala